Sexuální skandály britských moderátorů se rozrůstají jako tis

Londýn – Britští policisté chystají velké zatýkání kvůli sexuální aféře zesnulého moderátora stanice BBC Jimmyho Savilea. Týkat by se mělo i velmi známých osobností. Píše to deník The Daily Telegraph. Již ve středu policie v rámci operace Tis zadržela rozhlasového moderátora Davea Lee Travise, kterého později propustili na kauci.

Travise policisté zadrželi již podruhé kvůli novým obviněním. „Policie mi sdělila obvinění, která důrazně odmítám. Poskytl jsem na ně úplné odpovědi… Odmítám jakékoli provinění,“ prohlásil Travis po výslechu, kdy ho policie propustila na kauci. 

Scotland Yard pojmenoval operaci k vyšetřování sexuálních zločinů Jimmyho Savilea po stromu. Musí totiž prověřit stovky nařčení ze sexuálního zneužívání. Tým Tis sleduje tři vyšetřovací linie. Jedna se zabývá pouze obviněními vůči Savileovi, další společnými nařčeními vůči němu a jiným lidem. Třetí pak řeší případy údajného sexuálního zneužívání, v nichž Savileovo jméno nefiguruje. Právě do ní podle Scotland Yardu spadají nová obvinění vůči Travisovi. 

Travis proslul jako DJ prestižní stanice Radio 1, o jehož show se pochvalně vyjádřila i barmská opoziční politička Su Ťij. Poslouchala ho prý v dlouholetém domácím vězení. Stejně jako Savile uváděl Travis v 70. a 80. letech také jeden z pořadů televize BBC. 

Během nejbližších týdnů se podle policistů ocitnou u výslechu další veřejně známí Britové. „Tahle záležitost se rozrůstá. Na několik příštích týdnů je plánováno více zatýkání. Někdy půjde o významné osoby,“ řekl podle deníku The Daily Telegraph prokurátor Nazir Afzal.

V centru aféry stále zůstává Savile. Policii se přihlásilo s obviněními vůči předloni zemřelému moderátorovi dětských pořadů BBC 450 lidí. Policisté podle lednové zprávy dospěli k závěru, že ve 214 případech se Savile dopustil sexuálního zločinu, z toho 34 znásilnění. Nejmladší jeho obětí byl osmiletý chlapec.

Vydáno pod