Chávez nakonec balzamován nebude

Caracas - Tělo zesnulého venezuelského prezidenta Huga Cháveze nakonec balzamováno nebude. Rozhodla o tom venezuelská vláda, podle níž by tělo muselo být na nejméně sedm měsíců transportováno do Ruska. Rozhodnutí vlády upustit od svého původního záměru potvrdil venezuelský ministr informací Ernesto Villegas. Ihned se tak rozhořela debata o tom, kam tedy budou Chávezovy ostatky uloženy.

Prozatímní venezuelský prezident Nicolás Maduro už v týdnu připustil, že permanentní balzamování nedoporučili ruští experti. Villegas pak v pátek v noci potvrdil, že vláda se na základě doporučení ruské lékařské komise, podle níž by k důkladnému balzamování tělo muselo být posláno na sedm až osm měsíců do Ruska, rozhodla od tohoto záměru upustit. Nabalzamované Chávezovo tělo přitom původně mělo být dlouhodobě vystaveno v mauzoleu.

Spočine Chávez po boku Bolívara?

Nyní se ve Venezuele debatuje o tom, kde Chávezovo spočine. Parlament už debatoval o možnosti dodatkem k ústavě umožnit jeho pochování v národním panteonu po boku jeho idolu, jihoamerického hrdiny boje za nezávislost Simóna Bolívara. Nyní ústava umožňuje prokázání takové pocty venezuelským státníkům nejdřív 25 let po jejich smrti. Uvažuje se také o možnosti pohřbít Cháveze v jeho rodném městě Sabaneta.

Chávezovy ostatky byly v pátek, deset dnů po úmrtí, slavnostně převezeny z vojenské akademie v Caracasu, kde byly vystaveny, do asi 20 kilometrů vzdáleného vojenského muzea. To se nachází v bývalých kasárnách, kde socialistický vůdce neúspěšným pučem v roce 1992 zahájil svou politickou kariéru.