Vánice, vichřice. Východ Evropy zápasí s počasím

Moskva/Bratislava/Budapešť – Střední a jihovýchodní Evropa se nadále potýká s nečekaným přívalem sněhu a silným větrem. Sněžení komplikuje dopravu hlavně v Maďarsku a na Slovensku, tamní policie zavřela pro nákladní auta česko-slovenský hraniční přechod Lanžhot na dálnici D2. Doprava je ochromená také v Bělorusku, sníh komplikoval dopravu též v Rusku a na Ukrajině. Se silným větrem a deštěm se potom potýkaly balkánské státy, zejména Bulharsko.

RUSKO: V Moskvě během uplynulých 24 hodin spadla téměř „měsíční norma“ sněhové nadílky. Pod tíhou mokrého sněhu se zhroutilo několik střech, propadla se i část vozovky na okružní dálnici okolo Moskvy a do „pasti“ zalité vodou vjelo sedm automobilů. Sníh se mezitím změnil v déšť a kvůli špatnému počasí moskevské letiště Šeremeťjevo odklonilo sedm letů na náhradní letiště v Petrohradu a Nižném Novgorodu.

BĚLORUSKO: Následky sněhové bouře likvidují v Bělorusku, kde vichřice připravila o elektřinu 300 obcí a ochromila provoz i na hlavních dálnicích a silnicích země. Minské letiště obnovilo provoz, meteorologové ale počítají se sněžením a silným větrem i pro dnešek, i když sama bouře se z Běloruska přesunula k ruskému Smolensku. Ruští silničáři vyzývají řidiče, aby se vyvarovali dálnice mezi Moskvou a Minskem.

UKRAJINA: Bez proudu zůstává ještě 60 z původně 343 tak postižených obcí. Silničáři museli ze sněhových závějí vyprostit stovky automobilů, ale k ránu se provoz podařilo obnovit.

POLSKO: Na jihu a východě země sníh včera ochromil dopravu, ale dnes se podle médií situace již zlepšila a předpověď slibuje řidičům klidný víkend, než se v pondělí situace zase zhorší. Lokálně, u hranic se Slovenskem, stále platí zákazy jízd kamionů, s výjimkou slovenských.

Slovenská policie
Zdroj: ČT24

SLOVENSKO: Slovenská policie v noci na dnešek zavřela kvůli počasí hraniční přechod Břeclav-Brodské. Postupně se na české straně hranice vytvořila několikakilometrová kolona kamionů odstavených u krajnice. Několik silnic zůstává neprůjezdných v Tatrách. Leží na nich stromy, které popadaly při vichřici. Hasiči je kvůli špatnému počasí zatím nemohli odklidit.

MAĎARSKO: Agentura DPA popsala situaci na mnoha maďarských silnicích a dálnicích jako chaos. Prý se ale podařilo zachránit asi 14 tisíc lidí, kteří uvízli v autech kvůli sněhové kalamitě. Na silnicích sice ještě zůstává uvězněno přes 180 vozidel, ale žádní lidé. Kvůli zasněženým cestám je od okolí odříznuto 31 maďarských měst a vesnic.

BALKÁN: Špatné počasí potrápilo taky Bulharsko. Silný vítr, který dosahoval rychlosti až 130 kilometrů za hodinu, strhával střechy a lámal stromy. Jedna žena zemřela, když se na ni zhroutilo lešení ve městě Gabrovo. Počasí ale komplikovalo situaci i v části Srbska a Bosny a Hercegoviny, které zasáhl silný déšť.