Vepřové v halal kebabu

Oslo – Další skandál s masem tentokrát zasáhl Norsko. Úřady tady našly vepřové maso v kebabu pro muslimy. Výrobek byl přitom označen jako halal, tedy že je vyrobený v souladu s islámským právem. Muslimové přitom z náboženských důvodů vepřové jíst nesmí.

Mluvčí úřadu uvedla, že maso na kebab a v polevách na pizzu obsahovalo až 60 procent vepřového. Potravináři na to přišli minulý týden, když produkty testovali v souvislosti s evropským skandálem s koňským masem. Norská policie teď dvojici výrobců vyšetřuje. 

Kuraas, jedna ze společností, která produkty vyrábí, již stáhla všechny své masné produkty určené k rychlé spotřebě z restaurací a pultů supermarketů. Na internetových stránkách se také omluvila svým zákazníkům a uvedla, že se ve spolupráci s úřady snaží zjistit, jak se vepřové do výrobků dostalo. 

Ilustrační foto
Zdroj: Lidové noviny / Hynek Glos/ISIFA

Za podobné pochybení se omluvila i britská společnost, jejíž údajné halal párky také obsahovaly vepřové. Zdá se tak, že problémy se správným označením potravin Evropu jen tak neopustí. 

Skandál se záměnou koňského masa za hovězí se v lednu objevil v Irsku a Velké Británii a následně zasáhl další státy včetně České republiky. Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské maso objevuje především proto, že je levnější.