Osud Češek unesených v Pákistánu zůstává neznámý

Islámábád - Pákistánské ministerstvo vnitra nemá dosud žádné informace o navázání kontaktu s únosci dvou českých turistek a případné žádosti o výkupné. Uvedl to dnes pákistánský server dnd.com. Zpráva o únosu dvou mladých žen skupinou ozbrojenců v pákistánské provincii Balúčistán přišla ve středu, od té doby nejsou nové informace o jejich osudu.

Nejmenované zdroje z pákistánského ministerstva vnitra, na které se server odvolává, ale zmínily možnost, že únosci by mohli navázat kontakt přímo s českými úřady. Připomínají v této souvislosti případ loňského únosu švýcarského páru, kdy se únosci spojili s rodinami zajaté dvojice a úřady ve Švýcarsku.

Žádné nové zprávy ovšem nemá ani Černínský palác. „Pátrání po dvou Češkách intenzivně pokračuje, prověřujeme jakoukoliv informaci, která se k nám dostane, bohužel nemáme zatím informaci o tom, kde jsou,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová.

Češky, kterým je kolem 25 let, přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale z auta vysadili a ponechali si jeho zbraň. K únosu došlo v provincii Balúčistán, která patří mezi nejnebezpečnější v zemi; v regionu působí řada ozbrojených skupin.

Únosci se Češky snaží dostat z dosahu vlády, míní Khattak

„Teď se je (únosci) snaží dostat na bezpečné místo, kam na ně vládní síly a tajná služba nedosáhnou,“ nastiňuje osud českých turistek editor pákistánského vysílání Rádia Svobodná Evropa Daud Khattak. „V případech významných únosů není neobvyklé, že jsme dosud nedostali žádné prohlášení nebo požadavek na výkupné.“

Únosci navíc nemuseli být z Pákistánu. Provincie Balúčistán má společnou hranici s Afghánistánem nebo Íránem. „Pokud je unesla místní ozbrojená skupina, tak je ukrývá nejspíš někde v Pákistánu,“ dodává Khattak. Ženám by podle něj ale nemělo hrozit riziko násilí.