Povstalci dobyli stanoviště u Golanských výšin

Ammán - Povstalci dnes dobyli stanoviště syrské vojenské rozvědky nedaleko Izraelem okupovaných Golanských výšin. Rebelové tvrdí, že se jim stanoviště, které leží asi osm kilometrů od hranice stanovené příměřím s Izraelem, podařilo ovládnout dnes ráno po pětidenních bojích proti přívržencům prezidenta Bašára Asada.

Sýrie a Izrael se na příměří dohodly v roce 1974 a od té doby byla jejich hranice poměrně klidným územím. V posledních týdnech u ní však s rostoucím náporem povstalců jsou stále častější střety. Dnes se bojovalo také na jižním předměstí Damašku, kde rebelové zaútočili na stanoviště provládních jednotek. Syrská armáda je posléze začala bombardovat. Střetům padlo za oběť několik desítek lidí, uvedli povstalci.

Odpůrci syrského režimu si v příštím týdnu vyberou svého prozatímního premiéra. Kandidátů je 12. Dočasného premiéra, který povede vládu řídící oblasti ovládané rebely, vyberou povstalci v příštím týdnu na shromáždění v Istanbulu. 

Přechodná vláda by podle rebelů, kteří kontrolují rozsáhlá území severní a východní Sýrie, měla do této části země přinést pořádek poté, co zde prakticky zcela zkolabovaly státní instituce a často i základní infrastruktura. 

Oponenti výběru premiéra, který má být znám do úterý, však vyjadřují obavu, že je takový krok předčasný a že přechodnou vládu nemusí uznat islamisté. 

Konflikt v Sýrii začal před dvěma lety a od té doby si podle OSN vyžádal na 70 tisíc životů. Kolem čtyř milionů obyvatel kvůli němu opustilo své domovy.

Některé evropské země, zejména Británie a Francie, v posledních dnech tlačí na zrušení zbrojního embarga Evropské unie. Britský ministr zahraničí William Hague dnes uvedl, že Londýn zatím neučinil rozhodnutí poslat do Sýrie zbraně. Při zvažování, zda se tak stane, prý musí posoudit celou řadu rizik, včetně toho, že by zbraně padly do rukou extremistům.

Vydáno pod