Kontrola, nekontrola – šalamounská dohoda o regulaci britských médií

Londýn - Britská vláda se dohodla s opozicí na nové regulaci médií. Vzniknout by měl kontrolní úřad a rovněž nový systém pokut. Podařilo se tak prý zachovat svobodu slova, zároveň ale zavést dohled nad médii. Systém kontroly bude ale dobrovolný, a není tedy tak účinný, jako by bylo zavedení nového zákona. O návrhu by měla ještě dnes jednat dolní sněmovna. O změně v regulaci médií se začalo mluvit v souvislosti se skandálem s odposlechy bulvárních médií. Nový systém navrhla komise, která aféru vyšetřovala. Ještě dnes má o opatřeních hlasovat parlament.

„Myslím, že máme dohodu, která chrání svobodu tisku, což je v demokracii nesmírně důležité, ale zároveň chrání práva lidí, aby (novináři) neotočili jejich život vzhůru nohama,“ uvedla dnes Harrieta Harmanová z opoziční labouristické strany, která se jednání účastnila spolu s vládními konzervativci a liberálními demokraty. 

Navzdory velkému tlaku především obětí skandálních odposlechů, nebude mít ale nakonec nová regulace médií v Británii podobu zákona. Podle dohody trojice stran má vzniknout tiskový regulační úřad. Za prohřešky by mohla média dostat pokuty až jeden milion liber. Měla by také platit povinnost otisknout v určitých případech jasnou omluvu novin.  

Nový orgán, který by měl kontrolovat média, bude zakotven pouze královskou chartou, což znamená podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky, že bude mít daleko menší váhu, než kdyby byl schválen zákonem. Nová komise pro tisk se ze své činnosti nebude muset poslancům zodpovídat, a poslanci tak nebudou moci přímo obsah tisku kontrolovat. Systém má být navíc dobrovolný. Noviny prý ale budou mít podle Reuters výraznou finanční motivaci, aby do něj vstoupily.

David Cameron, britský premiér:

„Jsem s tou dohodou naprosto spokojený. Vždy jsem chtěl dvě věci – silný regulační úřad, který by se dokázal zastat obětí, a taky dostatečnou ochranu svobody tisku. Teď máme oboje.“

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Vláda premiéra Davida Camerona se dostala pod velký tlak vytvořit nový regulační rámec pro tištěná média poté, co před dvěma lety propukl skandál s bulvárními odposlechy. Při něm vyplulo na povrch, že některá média odposlouchávala nejen politiky a celebrity, ale také oběti zločinu, což pobouřilo velkou část obyvatel ostrovní země. Kvůli nezákonným odposlechům bylo zatčeno množství novinářů. Skandál vedl také k uzavření listu News of the World.

Skandál má údajně další stovky obětí. S odvoláním na zjištění vyšetřovatelů to tvrdí právník Hugh Tomlinson, který zastupuje oběti nelegálních odposlechů listu News of the World. Tomlinson mnoho podrobností nezveřejnil. Podle AP by však stovky dalších obětí mohly znamenat odškodnění ve výši až milionů liber.