Jihoafrický kardinál dal zpátečku: Pedofilie je ohavný zločin

Johannesburg - Jihoafrický kardinál Wilfrid Fox Napier se dnes omluvil za výrok, že pedofilie není zločin, ale duševní nemoc. Za poruchu, kterou je třeba léčit, označil pedofilii v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC 5 koncem minulého týdne. Sdružení obětí sexuálního zneužívání kněžími, které soudí, že katolická církev neučinila dost pro vymýcení těchto zločinů, označilo prohlášení durbanského arcibiskupa za necitlivé.

„Upřímně a bezvýhradně se omlouvám všem, kteří se cítili být dotčeni nešťastným rozhovorem, a zvláště těm, kteří byli zneužíváni a potřebují jakoukoli pomoc a podporu, kterou církev může poskytnout,“ uvedl Napier, jenž byl jedním ze 115 účastníků vatikánského konkláve, které zvolilo papeže Františka. „Sexuální zneužívání dětí je mimo jiné ohavný zločin, protože se jím děje újma na dítěti,“ snaží se své výroky Napier napravit.

„Podle mé zkušenosti je pedofilie vlastně nemocí. Není to kriminální záležitost, je to nemoc,“ řekl kardinál stanici BBC 5 minulý týden. Uvedl, že zná nejméně dva kněze, kteří se stali pedofily kvůli tomu, že byli zneužíváni v dětství, a proto si podle kardinála zaslouží léčbu, a ne trest. To vyvolalo ostrou reakci obětí. „Myslím, že je otřesné, že máme kardinála, který může takové názory stále zastávat. Naprosto ty děti ignoruje,“ řekla například jedna z obětí zneužívání Marie Collinsová.

Americká organizace obětí SNAP nedávno sestavila seznam těch voličů papeže, kteří podle jejího názoru nereagovali odpovídajícím způsobem na obvinění kněží ze zneužívání. Na seznamu bylo 12 kardinálů, včetně českého kardinála Dominika Duky, který se proti této kritice ohradil. Seznam byl sestaven na základě činů nebo veřejných výroků kardinálů na téma sexuálního zneužívání dětí v církvi. Kardinál Napier na seznamu nebyl.