Islamisté plánovali postřílet lídry extrémní pravice českou zbraní

Berlín – Němečtí policisti našli pistoli české výroby u islamistů, kteří podle nich osnovali sérii vražd. Stejný typ zbraně použila i skupina neonacistů, která při takzvaných kebabových vraždách zabila devět přistěhovalců a jednu policistku.

Podle vyšetřovatelů si islamisti obhlíželi terén před vraždou Markuse Beisichta – šéfa Pro NRW, která v nejlidnatější německé spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku brojí proti přistěhovalcům a islamizaci země. Dalších osm vražd mělo následovat. A střílet se mělo z české zbraně. 

Pistolí stejného typu ČZ 850 přitom zabíjeli i členové tzv. Národně socialistického podzemí. Skupinka neonacistů povraždila v letech 2000 až 2007 deset lidí. Podle magazínu Der Spiegel vyšetřovatelé nyní prověřují, zda výběr této pistole byl ze strany islamistů pouze náhodný. 

Zbraň
Zdroj: ČT24

Vedle pistole ale policisti našli u islamistů i zásobu trhavin - stejných, jakými se dosud neznámí útočníci pokusili vyhodit v prosinci do vzduchu vlak plný lidí na nádraží v Bonnu. Našel se údajně i seznam jmen předáků Pro NRW, kteří zřejmě měli být oběťmi.

Zatčení salafisté ze západu Německa jsou ve věku 23 až 43 let. Tři z nich jsou podle médií Němci, z toho dva tureckého původu, a jeden Albánec. Policie je sledovala již delší dobu. 

Berlín zareagoval tvrdě. Po razii za účasti skoro 1 000 policistů zakázala vláda tři organizace tzv. salafistů. Těch jsou v Německu asi 4 tisíce. Tvoří ale tvrdé jádro extremistů.

Islamisté plánovali vraždy (zdroj: ČT24)