Netanjahu: „Nabízíme v míru svou ruku Palestincům“

Jeruzalém – Za hlavní prioritu nové izraelské vlády označil staronový premiér Benjamin Netanjahu bezpečnost Izraele. Koaliční kabinet má zájem na mírovém urovnání s Palestinci. Sám Netanjahu prý je připraven učinit „historický kompromis“. Přitom vláda, která vzešla z lednových voleb, se všeobecně považuje za nakloněnou židovským osadníkům, protože nejvlivnější ministerstva jsou v rukou obhájců osadnického hnutí na palestinských územích. Izraelský parlament dnes novou vládu schválil. Ministři následně složili přísahu.

„Nabízíme v míru svou ruku Palestincům,“ řekl premiér. „Izrael v minulosti stále znovu prokazoval, že je připraven k ústupkům výměnou za skutečný mír, a situace dnes není nijak odlišná.“ 

„S palestinským partnerem, ochotným vést jednání v dobré vůli, bude Izrael připraven k historickému kompromisu, který ukončí konflikt s Palestinci jednou provždy,“ řekl také. 

Smířlivý tón zvolil Netanjahu před nadcházející návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy, který je v Izraeli očekáván ve středu a bude odděleně jednat s izraelskými i palestinskými vedoucími činiteli. 

Palestinci s Netanjahuem odmítali jednat během jeho minulého funkčního období, protože Izrael pokračoval v bytové výstavbě v židovských osadách na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Na obou těchto územích v současnosti žije přes půl milionu Izraelců. Netanjahu odmítal zastavit výstavbu a trval na tom, že mírová jednání musejí být obnovena bez jakýchkoliv předběžných podmínek.