Konžský generál se vzdal, chce do Haagu

Kigali - Vůdce konžských rebelů a generál rwandského původu Bosco Ntaganda, na kterého Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač pro podezření ze spáchání válečných zločinů v Kongu, se sám vydal spravedlnosti. Generál se podle šéfky rwandské diplomacie vzdal na americkém velvyslanectví v Kigali. Informaci posléze potvrdilo i americké ministerstvo zahraničí.

„Dozvěděli jsme se, že Bosco Ntaganda přicestoval do Rwandy a vzdal se na americkém velvyslanectví v Kigali,“ napsala rwandská ministryně zahraničí Louise Mushikwabová na Twitteru.

„Mohu potvrdit, že dnes ráno Bosco Ntaganda (…) přišel na velvyslanectví USA v Kigali. Výslovně požádal, aby byl urychleně převezen k ICC do Haagu,“ řekla mluvčí americké diplomacie Victoria Nulandová. Dodala, že američtí diplomaté nyní jednají s řadou vlád, včetně rwandské, jak generálově požadavku vyhovět.

ICC v Haagu vydal zatykač na generála loni v červenci. Podle soudu existují vážné důvody se domnívat, že Ntaganda je zodpovědný ze tří zločinů proti lidskosti včetně znásilňování a sexuálního zotročování a ze čtyř válečných zločinů spáchaných údajně v letech 2002-2003 na východě Konga. Na Ntagandu stejný soud již v roce 2006 vydal zatykač kvůli údajnému verbování dětských vojáků.

ICC nemá vlastní policejní aparát a při stíhání podezřelých zločinců spoléhá na pomoc smluvních stran.