Chemické zbraně v Sýrii: Byly to pesticidy?

Istanbul - V syrském konfliktu byly údajně poprvé použity chemické zbraně. Raketa s neznámým plynem zabila 26 lidí a dalších devadesát přiotrávila. Povstalci i zástupci režimu se z útoku obviňují navzájem, kdo za ním stojí, ale dosud není jasné. Při útoku u Halabu mohlo jít podle syrského lékaře o nasazení pesticidů. Opozice mluví i o možném zásahu továrny, odkud pak unikl jedovatý plyn. Situaci důkladně sledují Spojené státy. Už dřív varovaly, že po nasazení bojových plynů přestanou spoléhat na diplomacii.

Syrský ministr informací Umrán Zuhbí obvinil povstalce, že použili v bojích v severosyrské provincii Aleppo (Halab) chemické zbraně. Jeden z velitelů v řadách povstalců to ale popřel. Podle povstalců jde o zmanipulované informace. Na místě zahynulo podle Zuhbího celkem 16 lidí a 86 bylo zraněno. Řada z nich byli civilisté. Podle opozice je obětí o 10 víc. Povstalci prý vypálili raketu obsahující chemické látky ve venkovské části Aleppa. Zuhbí prohlásil, že morální a politickou odpovědnost za tento útok nesou Katar a Turecko, protože opoziční bojovníky podporují.

Syrská vláda tvrdí, že povstalci vypálili raketu s chemickou hlavicí v oblasti Chán al-Asalu. Zuhbí to označil za nebezpečné stupňování konfliktu. Řekl také, že to považuje za první projev dočasné opoziční vlády. „Syrská vláda teď má pravomoc jednat podle mezinárodního práva, stěžovat si u mezinárodních organizací a čelit tomuto útoku,“ uvedl Zuhbí.

Velení opoziční Syrské svobodné armády (FSA) zase tvrdí, že útok raketou dlouhého doletu provedla armáda. „Dnes ráno jsme slyšeli zprávu o armádním útoku na Chán al-Asal. Myslíme si, že použili raketu Scud s chemickou látkou. A najednou jsme zjistili, že vláda ten útok připsala nám. Nemáme ani tyto rakety, ani chemické zbraně,“ řekl jeden z velitelů povstalecké armády Kásim Saadaddín.

Raketa
Zdroj: EPA/SANA/ISIFA

Svědci citovaní agenturou Reuters tvrdí, že oběti se udusily a že na místě byl cítit chlor. Ranění byli rozvezeni do čtyři nemocnic v Halabu a všichni měli dýchací potíže. „Lidé umírali na ulicích i v domech. Viděl jsem hlavně ženy a děti,“ řekl jeden ze svědků, který viděl postižené v univerzitní nemocnice v Aleppu.

„Někteří ze zasažených mluvili o ostrém zápachu, chemické zbraně jsou ale normálně bez zápachu,“ řekl televizi Al-Džazíra lékař Zijád Haddad. Všechny oběti, mezi nimiž jsou i vojáci armády a příslušníci prorežimních milicí, podle něj zemřely po akutních dýchacích potížích. Nasazení nervového plynu by si podle Haddadova odhadu vyžádalo výrazně více mrtvých.

Ruské ministerstvo zahraničí přijalo verzi Damašku a připsalo útok rebelům. „Považujeme to, co se stalo, za nový krajně znepokojivý a nebezpečný vývoj událostí v syrské krizi,“ zdůraznila ruská diplomacie. „Jsme nanejvýš znepokojeni faktem, že zbraně hromadného ničení se dostaly do rukou povstalců, což dále zhoršuje situaci v Sýrii a konfrontace v této zemi se tím dostává do nového stádia.“

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) nicméně uvedla, že nemá k dispozici nezávislé potvrzení o použití chemické zbraně v Sýrii. Také Bílý dům obě verze pečlivě zkoumá. „Nemáme jediný důvod věřit, že obvinění, která vznesla vláda vůči povstalcům, se zakládají na pravdě. Že nejde jen o další pokusy zdiskreditovat legitimní opozici a odvést tak pozornost od vlastních zvěrstev, páchaných na syrském obyvatelstvu. Důkladně ale prověříme i tvrzení opozice,“ uvedla mluvčí vlády Spojených států.

USA mezitím obvinily Irák z toho, že ignoruje přelety íránských letadel nad svým územím. Podle Washingtonu mohou být na palubách zbraně určené vládě v Damašku. Írán je totiž vedle Ruska a Číny hlavní oporou syrské vlády.

Ghasán Híttú
Zdroj: ČT24

Syrská opozice má prozatimního premiéra

Zástupci syrské opozice si na jednání v tureckém Istanbulu vybrali prozatimního premiéra. V čele stínové vlády stane Ghasán Híttú, padesátiletý inženýr komunikací, který strávil 25 let ve Spojených státech a loni se připojil k protiasadovskému povstání. V příštích dnech by měl ustavit kabinet, který bude spravovat oblasti Sýrie ovládanou povstalci. „Chci vám velmi poděkovat. Zítra vystoupím s projevem, ve kterém se dozvíte víc o mém programu a představím také hlavní body plánu pro nejbližší budoucnost,“ prohlásil Híttú.

Dočasná vláda by měla spravovat ty oblasti Sýrie, které ovládá opozice. Stále však není jasné, zda stovky povstaleckých brigád bojujících proti současné vládě Bašára Asada prozatímní vládu přijmou. Híttú obdržel 35 z 48 odevzdaných hlasů, na post dočasného premiéra kandidovalo 12 osob. V příštích dnech by měl nový premiér vybrat ministry.

Jednání v Istanbulu
Zdroj: BBC/AP

Část Sýrie bez benzinu

Syrská vláda už odřízla dodávky paliv do oblastí, které kontrolují povstalci. Tamní obyvatelé tak museli začít s rafinací ropy pomocí vlastní techniky. „Jakmile vláda zastavila dodávky nafty a benzinu do našeho regionu, začali jsme hledat alternativní cesty. Kupujeme ho od provládních milicí a přešli jsme také na filtrovanou naftu, kterou jsme začali vyrábět sami ze surové ropy. Samozřejmě nemá takovou kvalitu, ale použitelná je,“ konstatoval jeden z obyvatelů Sýrie.

Tamní obyvatelé sami vytvořili i jednoduchou infrastrukturu potrubí, kterými ropu vedou. Po úpravách ji stáčí do železných barelů, kterými pak zásobují ostatní vesnice. „Začíná to plynem, ten jde první, po něm už teče benzin a poslední jde ropa. Pak vytéká ještě nějaký olej, který s naftou mícháme, aby jí bylo víc,“ poznamenal jeden z oslovených Syřanů.

Povstání v Sýrii začalo v polovině března 2011. Dodnes si vyžádalo přes 70 tisíc mrtvých lidí a miliony raději uteklo za hranice země. Po dvou letech bojů se vyšplhaly ceny vysoko. Mouka je pětinásobně dražší, pohonné hmoty pak trojnásobně než předtím. Navíc je většina lidí bez elektrické energie.

Vydáno pod