Československo pro něj bylo domovem. Pak se stal legendou izraelské armády

Jeruzalém - V Izraeli dnes ve věku 83 let zemřel plukovník Nori Harel, který byl jednou z legend izraelského letectva i česko-izraelských vztahů. Rodák z německé Bochumi prožil v bývalém Československu důležitou část svého života, než odešel v roce 1949 do Izraele. Tam pak dosáhl významného postavení a úspěchů v tamním letectvu.

Harel, vlastním jménem Norbert Kurzberg, uprchl do Československa v roce 1934 před nacistickou rasovou perzekucí. Za války prošel sovětskými gulagy a po roce 1945 se do tehdejší ČSR vrátil. V roce 1948 prošel výcvikem leteckého mechanika, o rok později pak odešel do Izraele.

Tam byl mimo jiné i osobním mechanikem generála Ezera Weizmana, pozdějšího izraelského prezidenta. Osobně se staral také o jeho legendární černý stroj spitfire, na němž slavný stíhač létal ještě jako izraelský ministr obrany.

„Muž, který se zúčastnil šesti arabsko-izraelských válek, neustále připomínal, že bez podpory Československa by se v roce 1948 Izrael těžko ubránil,“ uvedl ředitel Vojenského historického ústavu v Praze Aleš Knížek o muži, který Československo považoval za svůj domov.

Vydáno pod