Slovensko bojovalo se sněhem, situace se ale zlepšuje

Bratislava - Sněhová kalamita v noci na dnešek způsobila na Slovensku řadu dopravních nehod. Zkomplikovala situaci silničářům a na mnoha místech se postarala také o nepřetržitou pracovní směnu hasičům. V okresech Skalica a Galanta museli záchranáři zasahovat u převrácených automobilů a popadaných stromů.

Kvůli sněhu jsou dnes uzavřeny horské průsmyky Donovaly a Šturec v Banskobystrickém kraji. Na severu země se silničářům daří udržet sjízdnost jen s maximálním nasazením lidí i techniky. Na silnicích v horských oblastech středního a východního Slovenska leží až deseticentimetrová vrstva uježděného sněhu. 

V Nízkých Tatrách a ve Velké a Malé Fatře hrozí laviny

Meteorologové varují před poměrně silným nárazovým větrem, který ve vyšších oblastech dosahuje rychlosti 60 kilometrů za hodinu. Na horách za posledních 24 hodin napadlo 30 centimetrů sněhu, silný vítr mnohde vytvořil až metr vysoké závěje. V Nízkých Tatrách a ve Velké a Malé Fatře hrozí laviny. 

Ve srovnání s minulými dny je ale dnes situace na Slovensku klidnější. Jedním z posledních útoků letošní zimy utrpěl zejména Tatranský národní park, kde v pátek vichřice polámala či vyvrátila kolem 7 000 stromů. Šlo hlavně o suché kmeny napadené v minulosti lýkožroutem. Spadlé stromy podle horské služby zablokovaly několik vyhledávaných turistických tras v okolí Štrbského plesa a Vyšných Hág.

Auto zůstalo stát na kolejích
Zdroj: ČT24/www.isifa.com