Amerika vytáhla do boje proti opilým diplomatům v OSN

New York - Americká diplomacie vytáhla do boje proti alkoholismu v OSN. Její zástupci tvrdí, že zejména během dlouhých debat, které se v New Yorku táhnou často do noci, si některé delegace pomáhají k bdělosti alkoholem. Ostatní diplomaté ale nadměrné pití v sídle OSN vesměs popírají.

Před třemi lety na sebe třeba upozornil náměstek generálního tajemníka OSN pro hospodářské a sociální věci Číňan Ša Cu-kchang. Na výjezdním zasedání v Alpách se posílen alkoholem trefoval v nekonečném přípitku do svého okolí. „Vím, že jste mě, pane generální tajemníku, neměl nikdy rád. No… ani já jsem Vás nikdy neměl rád,“ prohlásil mimo jiné.

Zpravodaj Washington Post Colum Lynch:

"V minulosti Francouzi přinesli víno, Kanaďani whiskey a Rusové stále nosí vodku. Teď se jenom vede pře o to, jestli ji otevírají před, anebo po jednání."

Americká administrativa proto oficiálně požádala, aby se hlavně při důležitých jednáních u rozpočtu nepilo. U mnohých přípitků se dnes sedí - aby ti, pro něž nejde o první skleničku dne, neměli problémy se vstáváním - jako kdysi u britského dvora.

Sudy pálenky a vysoká politika přitom šly v Americe vždycky k sobě. Sám George Washington založil ve Virginii palírnu. Jeho cílem bylo hlavně vydělat peníze. Posílal kořalku i vojákům na frontu, protože rozumné množství jim zvyšovalo morálku. Když to v jeho okolí ale s pitím někdo přehnal, hned přišel o práci. 

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Zatímco první americký prezident měl tedy rád whiskey a Thomas Jefferson víno, nynější prezident Barack Obama vaří pivo přímo v Bílém domě - na rozdíl od Washingtona ale jen pro potřebu svou a svých blízkých; vlastní med mu do něj dodává jeho žena Michelle.