Desatery šaty za 24 milionů: Princezna Diana pořád láká

Londýn - Za více než 800 tisíc liber (24 milionů korun) se dnes na aukci v Londýně vydražily desatery šaty zesnulé princezny Diany. Aukční síň Kerry Taylor předpokládala, že se vzácné róby se prodají za 600 tisíc až milion liber.

Největší zájem byl podle očekávání o tmavě modrý sametový model, v němž si princezna zatancovala s americkým hercem Johnem Travoltou při návštěvě v Bílém domě v roce 1985. Model nazvaný Victor Edelstein se prodal za 240 tisíc liber.

Šaty nosila Diana většinou při oficiálních zahraničních návštěvách. K mání byly například orientem inspirované dlouhé šaty s kabátkem z návštěvy Indie v roce 1992, blyštivé flitrové šaty v modré kovové barvě, v nichž Diana zazářila v Austrálii v roce 1989, či dlouhé bílé šaty s růžovými blýskavými vzory z roku 1991 z Brazílie.

Aukce šatů pricezny Diany
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Nabízené šaty patřily jisté podnikatelce z Floridy, která je zakoupila v červnu 1997 v rámci sbírky na humanitární účely zaštiťované Dianou. Charismatická členka britské rodiny tragicky zahynula v srpnu téhož roku při autohavárii v Paříži.