Islamisté v Mali údajně zabili francouzského rukojmího

Paříž - Severoafrická odnož teroristické skupiny al-Káida zřejmě zabila francouzského rukojmího, kterého unesla v listopadu 2011 v Mali. Uvedla to mauritánská tisková kancelář ANI, přes kterou často al-Káida zveřejňuje své vzkazy. Radikálové, kteří v západní Africe drží ještě 14 dalších Francouzů, zdůvodnili zabití jako odplatu za francouzskou intervenci na severu Mali. Ministerstvo zahraničí Francie se k události nevyjádřilo.

Teroristická organizace al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM) údajně zabila francouzského rukojmího. Ozbrojenci ho spolu s dalším Francouzem unesli v listopadu 2011 ve městě Hombori, když tady byli cizinci na obchodní cestě. Jednoho z nich teď měli islamisté popravit. Kromě toho drží islamistické skupiny v Africe dalších nejméně 13 Francouzů. Šest z nich by měli zadržovat v Mali. 

Zprávu o smrti muže se prozatím nepodařilo ověřit, francouzské ministerstvo zahraničí se snaží získat podrobnosti.     

Francie zahájila 11. ledna letošního roku v Mali vojenskou operaci s cílem pomoci vládě v Bamaku potlačit islamisty napojené na al-Káidu. V posledních týdnech se francouzská armáda zapojovala především do bojů v horách na severu Mali. Francie má v Mali kolem 4 tisíc vojáků.