Ukrajinský parlament v krizi: Opozice blokuje vládu, vláda opozici, komunisté obojí

Kyjev - Ukrajina je na pokraji politické krize poté, co tamní poslanci zcela paralyzovali parlament. Zákonodárci opozice i vládní Strany regionů vzájemně blokují jakákoliv rozhodnutí, křičí na sebe a urážejí se. „Všichni se nám už smějí,“ posteskl si předseda sněmovny Volodymyr Rybak a navrhl, aby se parlament sám rozpustil.

Podle ukrajinského tisku byli poslanci schopni jednat v poslední stovce zasedacích dnů jen asi týden. Po ostatní dny buď opozice blokovala předsednickou tribunu a znemožňovala jakékoli jednání, nebo poslanci vládní strany sabotovali rozpravu výkřiky „fašisti“ a rvali se se zastupiteli nacionalistické strany Svoboda.

Důsledkem sporů jsou podle parlamentní správy budov i škody na majetku. Poslanci vylomili vchodové dveře do sněmovny a přeřezali autogenem zábrany, které policie z obavy před demonstracemi rozestavěla kolem budovy parlamentu.

Dnes měla sněmovna rozhodnout o datu mimořádných voleb v některých ukrajinských městech včetně metropole Kyjeva. Žádný návrh ale nezískal potřebnou většinu 226 ze 450 hlasů. Opozice blokuje návrhy Strany regionů, její poslanci zas odmítli podpořit návrhy opoziční. Komunističtí poslanci, dosavadní spojenci Strany regionů, odmítají hlasovat o čemkoli. V Kyjevě se podle ústavy mají volby konat nejpozději 2. června.

Vydáno pod