Spor o Benešovy dekrety se omluvou nevyřeší, tvrdí Slovensko

Bratislava - Sporná otázka Benešových dekretů se nepochybně nevyřeší jen tím, že se Slovensko Maďarsku omluví, prohlásil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Reagoval tak na úterní výrok svého maďarského kolegy Jánose Martonyiho, který prohlásil, že „cesta k usmíření mezi Maďarskem a Slovenskem a k uzavření minulosti vede přes omluvu Maďarům na Slovensku“.

„Není to černobílé, je to složitější záležitost než česko-německé vyrovnání,“ řekl šéf slovenské diplomacie. Budapešť kritizuje hlavně tu část československých poválečných dekretů prezidenta Edvarda Beneše, která se týká kolektivní viny etnických Maďarů a Němců na Slovensku. Dekrety vydával Beneš v průběhu druhé světové války a krátce po jejím konci. Jako sporné se v Maďarsku vnímají především ty, které zbavovaly československé Maďary a Němce občanství a majetku. Maďarská média také připomínají, že kvůli nim bylo přes 100 000 etických Maďarů deportováno nebo posláno do pracovních táborů a že nikdo z nich se nedočkal odškodnění.

S Lajčákem se Martonyi při nedávné návštěvě na Slovensku shodl, že hovořit o otázkách, na něž se názory obou stran výrazně liší, je nyní možné díky posílené důvěře a intenzivnějším mezivládním vztahům. Lajčák potvrdil, že obě země mohou diskutovat i o tak citlivém tématu, jakým jsou Benešovy dekrety. Pokud jsou k tomu obě země připravené, mohou tuto otázku i uzavřít. „Určitě to ale není tak, že Slovensko se má omluvit, a tím to bude uzavřeno,“ poznamenal.

Benešovy dekrety jsou podle slovenského ministra součástí poválečného uspořádání a „nelze je znovu otevírat právě proto, že bychom nikdy nemohli akceptovat zpochybnění výsledků druhé světové války“. Slovensko a Maďarsko by podle ministra mohly vytvářet seznamy otázek, za které by se druhá strana mohla omlouvat. „Tudy ale cesta nevede,“ citoval Lajčáka slovenský list Sme.