Londýnské metro slaví s královnou: Nepokazí mu to myši ani sebevrazi

Londýn - Londýnské metro, které slaví 150 let, dnes navštívila královna Alžběta II. Je to její vůbec první veřejné vystoupení po nedávné nemoci, kvůli níž musela zrušit svůj program. Podzemní dráha pojmenovala po panovnici jednu ze svých souprav. Na její křest s sebou královna vzala i těhotnou vévodkyni Kate. Ta při slavnosti obdržela odznak, který ohlašuje dítě ve voze.

Londýnské metro je především příběhem úspěchu. Když v roce 1863 poprvé vyjelo, mělo 26 000 cestujících denně. O 150 let později už to jsou přes tři miliony, ročně to je přes miliardu lidí. „Londýnské metro je opravdu jedinečné, protože je první. Právě tady se zrodil nápad položit koleje do podzemí a vytvořit všechny ty stanice a tunely,“ říká autor knihy o designu metra a rodilý Londýňan Mark Ovenden. Průkopnictví vidí ve všem – i v typickém logu, z něhož se stal turistický suvenýr. 

V rušnosti už sice londýnské metro předčily Paříž i Moskva, v Evropě ale se svými čtyřmi sty kilometry v délce jednozačně vede. Má to ale i své stinné stránky - třeba na půl milionů myší a každoročních 50 sebevražd. Kdo chce ale britské metropoli porozumět, metro vynechat nemůže, poznamenává zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)