Německý systém má pomoci včas odhalit šílené střelce

Berlín - Německo pracuje na systému, jak včas odhalit šílené střelce. V počtu masakrů na školách je totiž hned na druhém místě - hned po Spojených státech. V Erfurtu, Emsdettenu a Winnendenu zahynulo v uplynulých letech při školních masakrech 34 převážně mladých lidí a některé spolkové země registrují ročně dvě stě až tři sta výhrůžek masakry.

Tým německých psychologů a kriminalistů ale už možná ví, jak krveprolití zabránit. Většina útočníků se totiž připravuje celé měsíce a zanechává při tom stopy. Psycholog Nils Böckler po nich pátrá i na sociálních sítích. „Používáme metody, které používají i zpravodajské služby,“ vysvětluje.

Právě prostřednictvím webu se totiž z masakrů stává jakási zvrhlá móda. Na některých stránkách si lze vyplnit kvíz, jak byste nejraději zabili svého učitele, jinde zase studenti spřádají vražedné fantazie. „Učitelka vešla do třídy a řekla mi, ať toho nechám. Ale já jsem vytáhnul nůž a probodnul ji,“ píše se například v blogu jednoho patnáctiletého studenta. Němečtí experti spustili zkušební projekt na berlínských školách. Jen loni spolu s učiteli vytipovali více než 10 frustrovaných studentů s vražednými fantaziemi.

Zatímco Němci sázejí na psychologii, v Británii testují zařízení, které by v případě útoku zahalilo školní třídy a chodby hustým kouřem. Ten má dát studentům šanci na útěk a vraha dezorientovat - třeba i v kombinaci s ostrým světlem a zvukem.

Vrah z Ohia dostal doživotí

Tlak na děti podle psychologů roste - a spolu s tím v některých z nich i nenávist. Jak ukázal i případ Thomase Lanea, který ve svých sedmnácti letech zabil v Ohiu tři spolužáky. V úterý si přišel pro doživotní trest - v tričku s nápisem zabiják. Pro rodiče svých obětí měl jen obscénní gesto. Nikdy nepopíral, že ve městečku Chardon přišel ke stolu ve školní jídelně, u něhož seděla skupina jeho spolužáků, a začal po nich střílet z ruční zbraně. Zasáhl šest lidí, tři z nich zraněním podlehli. Oběti si prý nevybíral, střílel nahodile. Snažil se ale přesvědčit vyšetřovatele, že je duševně nemocný. Experti to vyvrátili a ukázalo se, že bezhlavou střelbu předem chladnokrevně plánoval.

Americký Kongres ale už smetl se stolu návrh na zákaz útočných palných zbraní. Pušky, samopaly nebo automatické pistole chtěl zakázat prezident Barack Obama po masakru z loňského prosince, kdy student Adam Lanza postřílel dvacet prvňáků a šest dospělých na základní škole v Newtownu.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)