Do kamen v Sixtinské kapli přikládal Slovák - a hned to stálo za to

Vatikán/Košice – „První dým, který z komína vyšel, byl hustý a černý. Říkali jsme si, že je to proto, že tam je konečně Slovák,“ říká slovenský páter Juraj Pigula. Upozorňuje tak na fakt, že průběh volby nového papeže ohlašoval východoslovenský páter z Trebišova u Košic: augustinián Pavol Benedik přikládal do kamen, ze kterých dým stoupal do komína nad Sixtinskou kaplí a svou barvou informoval o průběhu konkláve.

Páter Pavol slouží ve Vatikánu už sedmým rokem a jeho účast v konkláve pro něj byla zážitkem na celý život, řekl slovenskému deníku Sme. Jeho bratři z domovského kláštera v Košické Nové Vsi ho chválili za to, že první černý kouř byl řádně černý a ten bílý zase skutečně bílý. „V roce 2005 jsem byl na Svatopetrském náměstí a barvu dýmu tehdy nešlo jasně rozeznat,“ vzpomíná páter Pigula.

Černý kouř nad Sixtinskou kaplí
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Páter Pavol také oblékal papeže Františka v takzvané komnatě slzí, kde papežové po volbě tráví pár prvních minut o samotě, což často doprovázejí slzy. „Byli jsme hrdi, že právě on patří k těm, kdo znali jméno nového papeže jako první. Žertovali jsme, kdy už přijde ta esemeska, kdo se jím stal. On to, samozřejmě, bral velice vážně,“ hájil profesionalitu pátera Pavla páter Pigula.

Augustiniáni slouží papežům ve Vatikánu už od 14. století, píše Sme. Mají na starosti klíče od papežských kaplí, včetně Sixtinské. Slovenský páter Pavol je správcem papežovy sakristie a má s dalšími dvěma bratry na starosti přípravu papežových mší. Ve Vatikánu se augustiniáni starají i o papežský poklad, jenž obsahuje darované liturgické předměty, jako třeba i platinový kalich od automobilky Ferrari.

Vydáno pod