Obama: USA podpoří jednání vedoucí ke vzniku Palestiny

Ramalláh - USA jsou připraveny podpořit jednání, která povedou k vytvoření Palestiny. Prohlásil to Barack Obama, který jednal v Ramalláhu za zavřenými dveřmi s předsedou samosprávy Mahmúdem Abbásem o možnosti obnovit izraelsko-palestinské mírové rozhovory. Od návštěvy se zásadní průlom v mírových rozhovorech nečekal, americký prezident sám řekl, že přijíždí spíše konzultovat. V Ramalláhu tak zněly spíš obvyklé fráze, Obamovu návštěvu provázely i demonstrace.

„Stále podporujeme řešení v podobě dvou států - Palestiny a Izraele. Budeme západnímu břehu dále pomáhat, je to investice do míru,“ řekl Obama s tím, že úsilí o uzavření míru nelze vzdát. Ramalláh viděl před pěti lety a překvapilo ho, jak se teď změnil k lepšímu. Řekl také, že se samosprávě podařilo vybudovat státní instituce a že si je jist, že Palestinci budou schopni vlastní stát řídit. Obě strany prý musí vybudovat důvěru a USA jsou připraveny splnit svůj úkol. Ministr zahraničí John Kerry prý tomu bude věnovat čas i energii.

Barack Obama o vzniku palestinského státu:

„Jediným způsobem, jak dosáhnout tohoto cíle, je pomocí přímých jednání mezi Izraelem a Palestinou. K trvale udržitelnému řešení nevede žádná zkratka.“

Abbás prohlásil, že stát nemůže být vytvořen prostřednictvím násilí, okupace, budování osad a zatýkání. Popisoval tak situaci Palestinců na západním břehu Jordánu a izraelskou politiku na něm. Palestinci si podle něj přejí mít stát v hranicích, které existovaly do války v roce 1967. Počítá v to pásmo Gazy, západní břeh a východní Jeruzalém. Na posledních dvou nyní žije půl milionu Izraelců. Obama řekl, že při středečním setkání vysvětlil izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že budování osad nepovažuje za konstruktivní a že to nepomůže dosáhnout míru.

Barack Obama a Mahmúd Abbás
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Izraelsko-palestinská mírová jednání po téměř celou dobu Obamova prvního prezidentského mandátu stagnovala a Palestinci mu vytýkají, že nevyvíjí na Izrael větší tlak k jejich oživení. V Obamově delegaci je také ministr zahraničí Kerry, který sice v pátek s prezidentem odletí z Izraele do Jordánska, ale o víkendu se má do Izraele vrátit a jednat o konkrétních krocích pro obnovu mírových jednání.

Obamovu návštěvu provázely i protesty

Palestinci se k Obamově návštěvě stavěli od začátku spíše skepticky. „Obama podporuje izraelské plány mnohem víc než ty palestinské, proto ho nevítáme a nemáme z jeho návštěvy radost,“ říká obyvatel Ramalláhu Saíd Jásir. „Amerika má vyjednávat mír. Je to světová velmoc. Měla by vyvinout na Izrael tlak, aby Palestincům přiznal jejich práva,“ dodává Abú Ahmad Husajn.

Přes velká bezpečnostní opatření proti návštěvě protestovalo v Ramalláhu asi 150 lidí. Rukama naznačovali vrtulníku, v němž Obama přilétal, aby se obrátil zpět. Palestinci jsou přesvědčeni, že USA stojí v izraelsko-palestinském konfliktu na straně Izraele. Zklamání také vzbudilo to, že se Obama vyhnul návštěvě hrobu Abbásova předchůdce Jásira Arafata.

Palestinci v Gaze protestují proti návštěvě Baracka Obamy
Zdroj: ČTK/AP/Adel Hana

Podle New York Times je Abbás připraven k ústupkům

List The New York Times dnes napsal, že Abbás je připraven k ústupku v otázce osad. Bude mu prý stačit, jestliže se izraelský premiér Benjamin Netanjahu zaváže ke zmrazení výstavby v těchto sídlištích soukromě, nikoli veřejně. Bude ale také žádat, aby Obama Netanjahua přiměl k tomu, aby se v mírových rozhovorech jednalo o budoucí Palestině v hranicích známých před válkou v roce 1967. Osady však stojí za touto linií, na západním břehu Jordánu.

John Kerry, Barack Obama a Šimon Peres
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Abbás podle amerického listu upozorňuje na to, že Izrael osadami tuto hranici neustále posunuje směrem na východ. Palestinci jsou připraveni dohodnout se na územních náhradách za ty z osad, které leží na hranici a které chce Izrael anektovat. Netanjahu sice nabízí obnovu jednání, pozastavených od roku 2010, ale bez podmínek.

Vydáno pod