Zazní Chávez a Venezuelané se už natahují po panáku

Caracas - Ve Venezuele vznikla hospodská hra, podle jejíchž pravidel je třeba se napít pokaždé, když dočasný prezident Nicolás Maduro v televizi řekne jméno zemřelého prezidenta Huga Cháveze. Podle vynálezce ovšem netrvá zábava dlouho – kdo se do hry zapojí, je většinou během čtvrthodinky pod obraz.

V zemi přitom existuje i nový web, který sleduje totéž. Tedy kolikrát Maduro na veřejnosti řekne jméno Chávez. Za 16 dnů od Chávezovy smrti už Maduro jméno bývalého prezidenta vyslovil více než 3500 krát.

„Posloucháte Madurův projev - ne že byste chtěli, ale vysílají to povinně všechny televizní kanály - a napijete se pokaždé, když řekne 'Chávez'. Bohužel si moc nezahrajete, za první čtvrthodinku jste opilí,“ říká autor hry Russ Dallen, který jinak pracuje jako obchodník a analytik.

Opozice Madurovi vyčítá, že před dubnovými prezidentskými volbami neustálými odkazy na Cháveze útočí na city voličů, aby dali hlas právě jemu. Bývalého viceprezidenta Madura za svého nástupce vybral sám Chávez, který zemřel 5. března po dlouhém boji s rakovinou.

Prezidentské volby jsou ve Venezuele plánovány na 14. dubna a Maduro se v nich utká s opozičním kandidátem Henriquem Caprilesem. Podle dosavadních průzkumů volby pravděpodobně vyhraje Chávezův následovník Maduro.