Indie zavedla přísnější tresty za znásilnění

Dillí – Indové vítají nový zákon na větší ochranu žen před sexuálním násilím. Pachatelé takových zločinů můžou podle něj dostat i trest smrti, pokud oběť zemře. Norma také trestá sexuální obtěžování nebo nebezpečné pronásledování druhé osoby označované jako stalking. Indové se změny v zákoně začali dovolávat po skupinovém znásilnění studentky v prosinci. Dívku útočníci napadli tak brutálně, že krátce po útoku zemřela.

V případě hromadného znásilnění by odsouzení měli dostat minimálně 20 let vězení, které bude možné prodloužit na doživotí. Dosavadní zákon stanovoval za znásilnění tresty od sedmi do deseti let vězení.

Za znásilnění, které skončí smrtí oběti, mohou provinilci nově dostat absolutní trest. Stejný trest může soud vyřknout i nad pachateli, kteří se dopustí znásilnění opakovaně.

Indický ministr pro justici Ašwany Kumar:

„Mám radost, že obě komory parlamentu schválily historický zákon, který ochrání důstojnost našich žen. Tohle je odpověď vnímavé vlády na národní pobouření.“

Zákon ve čtvrtek odhlasovali poslanci horní komory indického zákonodárného sboru. Před třemi dny prošel návrh dolní komorou.

Podle vládních statistik je v Indii znásilněna jedna žena každých 20 minut, ale toto číslo je zřejmě podhodnocené. Mnoho případů ženy vůbec neoznámí ze strachu, že hanba v konzervativní společnosti padne na jejich hlavu.

Vydáno pod