Papež se o návštěvě Velehradu rozhodne po Velikonocích

Vatikán - Papež František by o své možné návštěvě na červencových oslavách 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu na Velehradě mohl zřejmě rozhodnout po Velikonocích. „Vatikán žil inaugurací, teď bude žít Velikonocemi. Věříme, že se poté vyjádří i k návštěvám na další období,“ řekl generální vikář Arcibiskupství olomouckého Josef Nuzík. Přípravy cyrilometodějských oslav jdou do finále, účast papeže by jim dodala ještě většího lesku.

Podle Nuzíka může být překážkou papežovy účasti na Velehradě jeho cesta do brazilského Ria de Janeira, kde by se měl zúčastnit katolických Světových dnů mládeže. Konají se 23. až 28. července. „Bude záležet na tom, kolik bude mít papež sil. Zatím nemá s apoštolskými cestami žádné zkušenosti,“ uvedl Nuzík. Dodal, že cyrilometodějské oslavy mají lidem připomenout, kde jsou kořeny jich samotných i celého národa. „I dnes se ukazuje, že člověk potřebuje jakýsi řád, má-li být jeho život vyvážený,“ dodal Nuzík.

Pořadatelé očekávají, že na Velehrad dorazí až trojnásobek obvyklého počtu návštěvníků, který za oba hlavní dny pouti dosahuje až 50 000 lidí. Podle starosty obce Stanislava Gregůrka bude zajištěno parkování na obchvatu Starého Města i kyvadlová doprava autobusy na Velehrad. Podobně jako loni pořadatelé využijí i další staroměstské parkoviště u sportovních ploch. Osobní auta se na Velehrad bez speciálního povolení nedostanou.

„Při rozhovoru jsem zmínil několikeré pozvání, které se papeži dostalo, a vznesl jsem dotaz, jestli Jeho svatost o takové návštěvě uvažuje. Odpověď Jeho svatosti byla velice stručná: 'Snad,'“ uvedl český velvyslanec při svatém stolci Pavel Vošalík po dnešní audienci u papeže.

Církev musí bojovat s chudobou

Papež František chce, aby katolická církev pod jeho vedením bojovala s materiální a duchovní chudobou, navázala bližší kontakt s vyznavači ostatních náboženství a promlouvala i k nevěřícím. Řekl to dnes ve svém projevu k zahraničním diplomatům, které po více než týdnu v úřadu poprvé přijal ve Vatikánu. „Na světě je stále příliš mnoho chudých lidí. Jde ale i o chudobu v jiném slova smyslu: duchovní chudobu, která sužuje rovněž země považované za ty bohatší,“ uvedl papež.

Úkolem církve podle něj je vést boj i s touto duchovní chudobou, který zahrnuje rovněž intenzivnější dialog s nevěřícími. Kromě toho by Vatikán měl pokračovat v posilování vztahů s ostatními vyznáními, zvláště s islámem. František diplomatům řekl, že chce doslova dodržet pojmenování svého úřadu a stavět mosty - význam slova pontifik je totiž v původním významu právě „stavitel mostů“.

Papež přijal v Apoštolském paláci diplomaty ze 180 zemí, další povinnosti ho čekají i v následujících dnech. V sobotu se sejde se svým předchůdcem Benediktem XVI. v Castel Gandolfo. Květnou nedělí pak začnou nejvýznamnější křesťanské svátky - Velikonoce, během jejichž oslav bude hrát František ústřední roli.

Rozhovor s Pavlem Vošalíkem (zdroj: ČT24)