Skotský kardinál kritizoval homosexuály, sám byl jedním z nich

Edinburgh - Známý odpůrce homosexuálů Keith O'Brien žil podle britského tisku sám mnoho let tajně s mužem. Skotský kardinál v posledních týdnech čelil obvinění ze sexuálního obtěžování jiných kněží v 80. letech a kvůli tlaku ze strany církve a veřejnosti v únoru rezignoval na post arcibiskupa. Stal se také prvním kardinálem v dějinách církve, který se vzdal účasti na volbě papeže kvůli osobnímu skandálu. Věřící nyní požadují osvětlení celé kauzy.

O'Brien čelil obviněním, že nočních modliteb zneužíval k tělesným kontaktům s mladšími knězi v semináři. Na obtěžování ze strany kardinála si stěžovali tři z nich. Jeho rezignaci Vatikán přijal v listopadu a O'Brien nakonec v únoru odstoupil.

S novým odhalením přišel skotský deník The Herald s tím, že O'Brienův dlouholetý partner byl dokonce jedním ze strůjců kardinálovy rezignace na post nejvyššího představitele skotských katolíků. Koncem loňského roku se tento muž obrátil na vatikánského velvyslance v Británii se stížností na O'Briena, který homosexualitu označil za směšnou úchylku a morální poklesek. Deník zjistil, že tento muž měl s O'Brienem pravidelný telefonní kontakt a byl také častým návštěvníkem jeho rezidence v Edinburghu. Jakékoli styky pak s bývalým arcibiskupem přerušil před několika týdny v době propuknutí skandálu. Nyní žije v klášteře mimo Skotsko.

O'Brien se stal prvním kardinálem v dějinách církve, který se vzdal účasti na volbě nejvyššího pontifika kvůli osobnímu skandálu. V prohlášení počátkem března nevhodné sexuální chování přiznal a omluvil se. Původně obvinění odmítal a své odstoupení z arcibiskupské funkce vysvětloval tím, že nechce narušovat volbu papeže zájmem médií o svou osobu.