Výzva kurdského vůdce k zastavení bojů se prosazuje v praxi

Istanbul - Velitel kurdských separatistů v Turecku Murat Karayilan vydal rozkaz, aby bojovníci zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) okamžitě zastavili útoky na tureckou armádu. Reagoval tak na čtvrteční výzvu vězněného vůdce PKK Abdullaha Öcalana, která by mohla znamenat začátek mírového procesu.

Vleklý konflikt mezi tureckou vládou a kurdskou menšinou, která usiluje o samostatný stát, trvá bezmála 30 let a stál život na 40 000 lidí. Öcalan vyzval ve čtvrtek PKK k příměří, Karayilanův rozkaz ale výzvu uvádí v život. Öcalan z vězení mluvil také o tom, že kurdští bojovníci by měli odejít z Turecka. Karayilan se však o této věci nezmínil.

Třiašedesátiletý Öcalan je ve vězení na tureckém ostrově Imrali. V roce 1999 byl odsouzen k trestu smrti na základě paragrafu 125 trestního zákoníku za podněcování vražd, masakrů a vymáhání finančních prostředků pro rozdělení země. Trest mu byl v roce 2002 změněn na doživotí. Ačkoli je pro PKK stále obrovskou autoritou, faktickým vůdcem kurdské strany je od roku 1999 Murat Karayilan.