Italský prezident pověřil Bersaniho, aby sestavil vládu

Řím - Italský prezident Giorgio Napolitano pověřil lídra středolevé koalice Piera Luigiho Bersaniho sestavením nové vlády. Středolevá koalice kolem Bersaniho Demokratické strany (PD) vyhrála únorové volby, takže šlo o očekávaný krok. Jenže vítězství Bersanimu nezaručuje úspěch, nemá totiž dostatečnou podporu v parlamentu. Levice získala potřebnou většinu pouze v Poslanecké sněmovně, nikoli v Senátu.

Patová situace bude zřejmě vyjednávání o nové italské vládě značně komplikovat. Pokud Bersani v následujících dnech nepřesvědčí některou ze stran, aby pro jeho kabinet zvedla ruku, bude muset prezident sestavením vlády pověřit někoho jiného.

Bersani po volbách odmítl možnost velké koalice se středopravým uskupením expremiéra Silvia Berlusconiho. Vůdce protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Beppe Grillo odmítl spojenectví s oběma nejsilnějšími formacemi. Další možnost k vytvoření většinové vlády Bersani nemá.

Bersani se pokusí o menšinovou vládu

Po dnešním setkání s prezidentem Bersani prohlásil, že doufá v sestavení vlády schopné zahájit „ústavní a politicko-volební reformy“, které dosud nebyly provedeny. Chce se na tom domluvit s ostatními parlamentními stranami, a to pomocí „jasných myšlenek“ a bez „zbytečných řečí“.

Bersani již dříve připustil, že se pokusí o vytvoření menšinové vlády. Jeho přirozenými spojenci jsou centristé končícího premiéra Maria Montiho, kteří se však ve volbách umístili na čtvrtém místě. Jejich senátoři ale nestačí na dosažení potřebné většiny v Senátu.

Možné zůstává i vypsání předčasných voleb. Ty by se mohly konat už v červnu. Mezitím by Itálii zřejmě vedl úřednický kabinet podobný vládě Maria Montiho, která do funkce nastoupila po pádu předchozí vlády Silvia Berlusconiho v roce 2011. Sestavením podobného dočasného kabinetu by mohl být podle italského tisku pověřen nový předseda Senátu Pietro Grasso.

Pier Luigi Bersani se narodil 29. září 1951 v městečku Bettola v regionu Emilia Romagna. Vystudoval filozofii na univerzitě v Boloni, kde také krátce učil. V osmdesátých letech byl členem Italské komunistické strany (PCI) a následně Demokratické strany levice (PDS) (1991-2007). Počátkem devadesátých let byl zvolen místopředsedou regionální rady města Piacenza, později předsedou regionální rady regionu Emilia Romagna (1993-96).

Ministr průmyslu, obchodu, řemesel a cestovního ruchu (1996-99), ministr dopravy a plavby (1999-2001) a ministr pro ekonomický rozvoj (2006-08). V letech 2004-2006 byl členem Evropského parlamentu. V říjnu 2007 spoluzakládal Demokratickou stranu (PD) a v roce 2009 se stal jejím předsedou.

Bersaniho levicovou koalici před volbami tvořila jeho strana a koalice stran hnutí SEL (Sinistra-Ecologia-Liberta), v jejímž čele stojí Nichi Vendola. Před parlamentními volbami Bersani Italům vzkázal, že je „osvobodí od Berlusconiho“. Mezi jeho priority patří zejména sociální jistoty, snížení míry nezaměstnanosti, posílení protikorupčních opatření a zvýšení vlivu státních institucí. Spoluzakládal institut NENS (Nuova Economia Nuova Societa) a je předsedou sdružení Nuova Romea. Je držitelem nejvyššího francouzského státního vyznamenání - Řádu čestné legie. Je ženatý a má dvě dcery.