Zabijeme Mušarafa, vyhrožuje Taliban

Islámábád - Pákistánský Taliban pohrozil smrtí bývalému prezidentovi Parvízu Mušarafovi, pokud se v neděli po pěti letech exilu vrátí do vlasti. Na videu, které extremisté zaslali agentuře Reuters, bojovníci Talibanu oznámili, že proti Mušarafovi nasadí odstřelovače a sebevražedné atentátníky.

Talibanský velitel Adnan Rašíd, který se v minulosti už jednou pokusil bývalého prezidenta zabít, na videu oznamuje, že teroristé sestavili speciální komando, které bude vražedným úkolem pověřeno. „Jeho členy jsou sebevražední atentátníci, odstřelovači a speciální přepadová jednotka pro boj zblízka,“ uvádí Rašíd.

Teroristé mají s exprezidentem nevyřízené účty, protože se během svého působení v čele státu zasadil o ofenzivu proti ozbrojencům ovládajícím afghánsko-pákistánské pomezí.

Bývalý prezident se chce v Pákistánu účastnit květnových parlamentních voleb navzdory tomu, že mu hrozí trestní stíhání. Soud v Karáčí ale povolil kauci, která zaručuje, že Mušaraf nebude okamžitě po svém příjezdu zatčen. Poslední roky žil Mušaraf střídavě v Londýně a Dubaji. Ve vlasti je v nepřítomnosti stíhán mimo jiné pro podezření ze zorganizování atentátu, při němž koncem roku 2007 zahynula někdejší premiérka Bénazír Bhuttová. Další zatykač souvisí se smrtí vůdce povstaleckých separatistů v provincii Balúčistán Akbara Bugtího. Ten byl zabit během vojenské operace v srpnu 2006.

Soud v Karáčí v pátek stanovil kauci 300 000 rupií (asi 60 000 korun), která se vztahuje na celkem tři trestní stíhání. Kauce zaručuje, že během dvou týdnů nesmí být exprezident Mušaraf zatčen. Volby se v Pákistánu uskuteční 11. května. Za 65 let existence státu to budou první volby, kdy demokraticky zvolená vláda dokončí celý mandát a předá moc další demokraticky zvolené vládě.