Rodiče homosexuálů - nebojte se mluvit!

Varšava - Rodiny polských homosexuálů vytáhly do boje. V mohutné kampani na televizních obrazovkách i pouličních plakátech se veřejně hlásí ke svým dětem a sourozencům. V konzervativní zemi, kde čtvrtina lidí odmítá gaye a lesby jako společensky nepřijatelné, vyvolává akce silně rozporuplné reakce.

Rodiče homosexuální dívky Aneta a Rafal Ostrowští se o svém dítěti nebojí mluvit veřejně, což chce v Polsku pořád velkou odvahu. Objevili se s dcerou i na plakátech, které po celém Polsku propagují kampaň Rodiče, odvažte se mluvit. Ta představuje rodiče homosexuálních dětí  - v ulicích Varšavy i dalších měst je od začátku března.

Za kampaní stojí Katarzyna Reminová. Za úspěch považuje už jen to, že se v konzervativním Polsku o tématu diskutuje a mluví. Doufá, že to některé lidi zastaví v jejich nenávisti a agresi proti homosexuálům. „Jsem přesvědčená, že ta kampaň hodně věcí změní, ale bude to trvat,“ říká.

  • Katarzyna Reminová zdroj: ČT24
  • Rodina Ostrowských zdroj: ČT24

Většina Poláků podporovaná konzervativní katolickou církví ale pořád považuje homosexualitu za odchylku od normy, čtvrtina ji dokonce odmítá respektovat - stejně jako novou kampaň v ulicích, v níž spatřují propagaci jiného modelu sexuálního života.

Polští obránci gayů a lesbiček to ale nevzdávají. Jejich kampaň poběží na polských obrazovkách a v ulicích do konce března. Iluze o velkých změnách si nedělají - o práva se podle nich bojuje malými krůčky.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod