Bratislavské vozovky se rozpadají, na opravu není

Bratislava - Nejtvrdší zima za posledních dvacet let dala Slovensku zabrat. Silné mrazy a obrovské přívaly sněhu v posledních měsících se projevily také na slovenských silnicích. V narušených vozovkách vzniká spousta výtluků. Jejich opravy by stály až 30 miliard korun, které ale v rozpočtu chybějí. Bratislava napočítala velkých děr přes 6 000. Než ale dělníci opraví jednu ulici, vozovka se rozpadne v té vedlejší.

Díry v asfaltu jsou všude a vyhnout se jim skoro nedá. Silničáři vyrážejí do ulic, kdykoliv počasí dovolí. Pracují sedm dní v týdnu a spotřebují tuny asfaltu. Oprava jednoho výtluku trvá asi pět minut, opravit celou ulici ale zabere celý den.

Silnice, které má Bratislavský kraj ve správě, nebyly kompletně rekonstruované už desítky let. Pokud by je město chtělo dostat na evropský standard, potřebovalo by asi 120 milionů eur. Původně přitom Bratislava počítala v přepočtu s 20 miliony korun, teď se 100 miliony. Ani to ale stačit nebude – město by podle mluvčího magistrátu Stanislava Ščepána potřebovalo až čtyřnásobek peněz. Místo vyfrézování a kvalitní opravy se tak vozovky dočkají jen záplat na pár měsíců.

Jediný, kdo má ze současného stavu radost, jsou autoservisy. Práci mají na dlouhou dobu jistou: Čím dál tím víc aut přijíždí s poškozením podvozku, pneumatik nebo disků. Jen minimum slovenských řidičů přitom uspělo s žalobou na náhradu škody kvůli stavu silnic. A rada jejich správců o přizpůsobení rychlosti stavu vozovky často znamená jet pomaleji než tramvají.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod