Kurdové vyhlásili v Turecku příměří, ze země se zatím nestáhnou

Istanbul - Separatisté ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) bojující za nezávislost na Turecku dnes oficiálně vyhlásili příměří. Ve čtvrtek je k tomu vyzval jejich vězněný vůdce Abdullah Öcalan. Vleklý konflikt mezi tureckou vládou a kurdskou menšinou, která usiluje o samostatný stát, trval bezmála 30 let a stál život na 40 000 lidí.

„Oficiálně a jasně vyhlašujeme příměří, které vstoupilo v platnost 21. března, tedy v termínu, kdy bylo učiněno (Öcalanovo) prohlášení,“ oznámil vojenský velitel PKK Murat Karayilan. Jeho prohlášení na videozáznamu pořízeném kdesi v tureckých horách odvysílala kurdská tisková agentura News Firat.

Karayilan se naopak projevil zdrženlivěji ohledně stažení kurdských bojovníků z tureckého území, k němuž Öcalan rovněž ve svém prohlášení vyzval. Podle Karayilana je nutné tuto operaci nejprve pečlivě naplánovat společně s tureckou stranou. „Povstalci svobodného Kurdistánu nezahájí žádnou vojenskou akci. Ale pokud budou naše síly napadeny, budou se samozřejmě bránit,“ upozornil rovněž vojenský velitel PKK.

Podle turecké televize NTV už Ankara sestavuje komisi, která má podmínky stažení rebelů do Iráku či Sýrie s povstalci dojednat, a na odsun tak dohlédnout.