Středoafričtí rebelové vstoupili do hlavního města

Bangui - Středoafričtí povstalci z hnutí Séléka dnes vstoupili do metropole Bangui a vyzvali prezidenta Françoise Bozizého, aby se vzdal moci. Francouzští vojáci přítomní v zemi vzápětí obsadili banguiské letiště, aby v něm zajistili bezpečnost. Francie zároveň vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby se sešla k projednání situace ve Středoafrické republice, která je jednou z nejchudších zemí na africkém kontinentu, ačkoliv je bohatá na nerostné suroviny. Nezávislost na Francii získala v roce 1960.

Rebelové, kteří před týdnem vypověděli lednové příměří s vládou, už v pátek obsadili předměstí metropole. Přestože jim prezident vyhověl s propuštěním politických vězňů, rozhodli se zaútočit na metropoli. „Vyzýváme obyvatelstvo, aby zůstalo doma, a prezidenta Bozizého, aby odešel,“ oznámil jejich mluvčí Eric Massi. Zároveň vyzval středoafrickou armádu, aby již nekladla žádný odpor.

Poté, co povstalci pronikli do severní části metropole, vyrazila část francouzské posádky v zemi na letiště, které je nyní podle diplomatického zdroje bezpečné. Civilisté nejsou v současné chvíli v nebezpečí.

Povstalecká koalice Séléka, která sdružuje tři ozbrojené skupiny, v zemi loni v prosinci obsadila asi desítku měst. Požadovala také, aby byl sesazen prezident Bozizé. Ten podle rebelů nedodržoval už dřívější mírové dohody. Rebelové podle nejnovější dohody přistoupili na to, že prezident zůstane u moci až do roku 2016. Prezidenta k moci vynesl převrat v roce 2003.