Británii ochromila sněhová kalamita

Londýn - Zhruba 25 000 britských domácností zůstává bez elektrického proudu kvůli silné sněhové bouři, která se v minulých dnech přehnala nad severozápadní Evropou. Varování britských meteorologů před nepřízní počasí i dnes zůstává v platnosti, kritická situace může nastat zejména v dopravě. Sníh, který přes den taje, v noci namrzá a na silnicích vede až k nehodám.

Do dneška si kalamita v Británii vyžádala už dva mrtvé. V hrabství Lancashire umrzl sedmadvacetiletý muž, který se v noční vánici pokoušel dostat domů. Už v pátek v Cornwallu na jihozápadě Anglie zahynula starší žena v troskách svého domu, který se zhroutil po sesuvu půdy.

Problémy s dopravou i elektřinou

Zimní počasí trápí i tamní dopravu. Regionální letiště na východě a jihovýchodě Británie jsou stále mimo provoz, vázne železniční doprava. Několik důležitých silničních tahů je kvůli sněhu už třetí den uzavřeno. Na východě Anglie má dnes napadnout dalších až deset centimetrů sněhu, ve vyšších polohách se na silnicích kvůli silnému větru tvoří závěje.

Nejsilněji postihly poruchy v dodávkách proudu Severní Irsko, kde je bez elektřiny 14 000 domů. Úplně bez energie je několik skotských ostrovů, kde dráty elektrického vedení strhla námraza a dílo zkázy dokonala vichřice. Obnova dodávky elektřiny je pro záchranáře a hasiče prioritou, ale práci ztěžují nové výpady zimního počasí.

  • Sníh ochromil i Severní Irsko autor: PAULL MCERLANE, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4508/450723.jpg
  • Sníh v Crawley v Británii autor: Jordan Mansfield/Getty Images, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4466/446599.jpg
  • Zima v Británii autor: Scott Heppell, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4310/430978.jpg
  • Mrazy v Londýně autor: Kirsty Wigglesworth, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3266/326573.jpg

Tvrdý nápor zimy, podle meteorologů snad poslední v letošní sezoně, podle stanice BBC působí potíže i zdravotníkům. Kvůli přerušení dodávky elektřiny například v Severním Irsku zkolabovala komunikační síť a vzniklo nebezpečí, že nemocní lidé se nedovolají pomoci. Naléhavé hovory proto operátoři směrují do Skotska, odkud se pokyny vozům záchranné služby předávají zpět do Severního Irska mobilními telefony.

Vydáno pod