Pákistánský exprezident Mušaraf se vrátil z dubajského exilu

Karáčí - Pákistánský exprezident Parvíz Mušaraf se po více než čtyřletém exilu v Dubaji vrátil zpět do vlasti. Jeho letoun přistál na letišti v Karáčí. Do Pákistánu se bývalý vlivný generál vrátil navzdory hrozbě trestního stíhání a výhrůžkám extremistů z hnutí Taliban, kteří mu hrozí atentátem.

Parvíz Mušaraf po příletu na letiště v Karáčí

„Kde je ten Pákistán, který jsem před lety opustil? Mé srdce krvácí, když vidím nynější stav mé země. Přišel jsem zpět za vámi. Chci obnovit Pákistán v jeho dřívější podobě.“

Policejní eskorta Mušarafa po příletu odvezla z letiště tak velkou rychlostí, že to podle místních médií vyvolalo spekulace o jeho zatčení. Mluvčí exprezidenta ale později řekl, že policie se obávala útoku na Mušarafův život. 

Bývalý prezident se ukončením exilu pokouší o návrat do pákistánské politiky. Chce se zapojit do květnových parlamentních voleb, v nichž má vůbec poprvé v pákistánských dějinách odevzdat dosavadní vláda moc pokojnou cestou. Podle pákistánských médií ale může příjezd exprezidenta předvolební situaci vážně zkomplikovat.

Mušaraf se chce vrátit do politiky

Ovšem Mušaraf nemá podle průzkumů velké vyhlídky na volební úspěch. Bývalá hlava státu se dostala v roce 1999 k moci převratem a přežila tři atentáty. V roce 2008 byl Mušaraf přinucen k rezignaci a žil střídavě v Londýně a Dubaji. Ve volbách 11. května se chce Pákistáncům představit jako vážný soupeř domácích politiků schopný zajistit zemi stabilitu. Velkou část svých dřívějších příznivců ale za dobu svého exilu ztratil.

Abbottábád
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Pákistánská volební komise dnes v rámci příprav parlamentních voleb jmenovala úřadujícím premiérem někdejšího šéfa nejvyššího soudu provincie Balúčistán Míra Hazara Chána Chosa. Nového premiéra volební komise vybrala mezi čtyřmi kandidáty, z nichž dva navrhla vládnoucí Pákistánská muslimská liga (PML-N) a dva opozice.

Mušarafovi hrozí v Pákistánu soudní stíhání pro podezření ze zorganizování atentátu, při němž koncem roku 2007 zahynula někdejší premiérka Bénazír Bhuttová, a rovněž kvůli smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího. Ten byl zabit během vojenské operace v srpnu 2006. Karáčský soud stanovil kauci 300 000 rupií (asi 60 000 korun), která Mušarafovi zaručuje alespoň dvoutýdenní ochranu před zatčením.