Rebelové ovládli metropoli Středoafrické republiky

Bangui - Hlavní město Středoafrické republiky (SAR) Bangui padlo po dni bojů do rukou povstalcům z hnutí Séléka. Prezident François Bozizé podle jeho poradců uprchl přes řeku do sousedního Konga. Velitelé povstalců považují dnešek za rozhodující pro osud prezidenta. Francie více než zdvojnásobila počet svých vojáků v zemi.

Povstalci ráno uvedli, že dobyli prezidentský palác a že Bozizé uvnitř nebyl. Nyní se chystají obsadit budovu rozhlasu, odkud prý promluví jejich šéf Michel Djotodia. Z Bangui byla slyšet od rána silná palba, která se postupně přibližovala k paláci. Povstalci z hnutí Séléka do Bangui vstoupili v sobotu a vyzvali prezidenta, aby se vzdal moci. Prezident se vrátil do vlasti v pátek a od té doby se na veřejnosti neukázal.

Jeho poradce sdělil, že ráno Bozizé uprchl přes řeku Ubangi do Konga. Ovšem to konžská vláda popřela. Její mluvčí řekl agentuře AFP, že Bozizé nepožádal o vstup do Konga a ani tam nepřijel. AFP také tvrdí, že Bozizé nasedl do vrtulníku, ale kam odletěl, není jasné. 

Podle agentury Reuters přitom konžská vláda požádala Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, aby pomohl s převozem Bozizého rodiny. Jde prý o 25 příbuzných shromážděných nyní v konžském pohraničním městě Zongo. Chtějí se dostat do Gemeny, což je středisko konžské provincie Jižní Ubangi.

V hlavním městě začalo podle svědků rabování obchodů, soukromých domů i automobilů. „Ozbrojení muži rozbíjejí dveře, loupí a pak přijdou civilisté a kradou ještě po nich. Mám strach, nikam nevycházím,“ uvedl jeden z obyvatel Bangui. 

Město mají v rukou povstalci

Podle prezidentova mluvčího Gastona Mackouzangby město kontrolují povstalci. „Doufám, že se vše obejde bez odvety,“ sdělil. Povstalecký velitel Djouma Narkoyo vyzval vojáky z kontingentu středoafrických států a z Jihoafrické republiky, kteří střežili prezidentské sídlo, aby odevzdali zbraně.

Bozizé se ujal moci po převratu v roce 2003. Středoafrická republika je jednou z nejchudších zemí na africkém kontinentu, ačkoliv je bohatá na nerostné suroviny. Nezávislost na Francii získala roku 1960, ale od té doby se potýká s násilím.

Francie se rozhodla o víkendu z bezpečnostních důvodů posílit svou posádku ve Středoafrické republice o 350 vojáků. Doposud jich v zemi působilo 250. Ve Středoafrické republice žije zhruba 1 200 francouzských civilistů.

Francie požádala o mimořádnou schůzku Rady bezpečnosti OSN a poslala své vojáky chránit letiště v Bangui. Povstalecká koalice Séléka sdružuje tři ozbrojené skupiny a loni v prosinci obsadila asi desítku měst. V lednu povstání ukončila a připojila se k vládě. Dohoda však měla krátkého trvání. Teď povstalci tvrdí, že politici nesplnili jejich požadavky a nepropustili politické vězně.

Převrat ve Středoafrické republice ostře odsoudila komise Africké unie, jejíž šéfka Nkosazana Dlaminiová-Zumová vyzvala členské státy, aby společně přijaly rázná opatření. „Stanovy Africké unie předpokládají, že v případě protiústavního převzetí moci bude dané zemi pozastaveno členství v Africké unii. Ti, co jsou za tento stav zodpovědní, budou odsunuti do úplné izolace a přijaty vůči nim sankce,“ uvedla šéfka unie.

Rebelové ovládli metropoli Středoafrické republiky (zdroj: ČT24)