Armáda použila chemické zbraně, tvrdí syrská opozice

Damašek - Syrská opozice obvinila Asadovu armádu z použití chemických zbraní. Povstalci tvrdí, že při útoku u vojenské základny ve městě Adra nedaleko Damašku zemřeli dva rebelové a dalších 23 je zraněných. Už minulý týden se objevily zprávy o použití chemického plynu na severu země - syrské úřady a povstalci se z útoku obviňují navzájem.

Povstalci viní vládu, že má na svědomí nové mrtvé a zraněné. Vládní jednotky měly útočit na rebely, kteří obléhají vojenskou základnu nedaleko Damašku, chemickými zbraněmi. „Lékaři popisují použitou chemickou zbraň jako fosfor, který zasahuje nervový systém a způsobuje poruchy rovnováhy a vědomí,“ uvedl přívrženec syrské opozice. 

Zprávy o použití chemického plynu se objevily už minulý týden. Syrské úřady a povstalci se navzájem viní z vypálení střely s chemikáliemi na severu země. Podle listu The Sunday Times ale mohlo, spíš než o nervový plyn, jít o koncentrovaný slzný plyn. 

Syrská opozice se rozpadá

Sama syrská opozice čelí v poslední době vnitřním rozporům. Lídr Syrské národní koalice Muáz al Chátib před nedávnem odstoupil. Organizaci, zastřešující roztříštěné opoziční skupiny, vedl teprve od listopadu, kdy vznikla. „Al Chátib nesouhlasil s vytvořením prozatímní opoziční vlády. Chtěl s Asadem vyjednávat i bez podmínky jeho odstoupení a přišlo mu, že kvůli vzniku nové vlády už takové vyjednávání nebude možné,“ uvedl Samír Našar ze Syrské národní koalice. 

Chátib rezignaci zdůvodnil nedostatkem mezinárodní podpory. Západ a arabské státy svou pomoc podmiňují tím, aby odpůrci syrského prezidenta Bašára Asada mluvili jednotně. Část rebelů ale neuznává nového šéfa prozatímní vlády - Američana syrského původu Ghasána Híttúa. Ten má sestavit kabinet, který bude spravovat syrská území dobytá opozicí.

LAS oficiálně přiřkla členství Sýrie opoziční koalici 

Liga arabských států (LAS) oficiálně přidělila volné místo Sýrie v tomto regionálním bloku syrské opoziční koalici. Opoziční předáky pozvala už na nadcházející dvoudenní summit ligy, který začíná v úterý v Dauhá.

Při bombovém útoku byl zraněn šéf syrské povstalecké armády

Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) dnes také informovala o útoku na šéfa Syrské svobodné armády plukovníka Rijáda Asada. Tento nejvýše postavený armádní přeběhlík byl zraněn v neděli večer při výbuchu nastražené nálože, když jel autem ve městě Majadín v provincii Dajr az-Zaur. Šéf OSDH Ramí Abdar Rahmán uvedl, že o povaze Asadova zranění přicházejí rozdílné informace. Podle některých přišel o nohu, podle jiných byl údajně zabit. 
Nejméně jeden civilista byl dnes zabit a šest dalších zraněno při granátovém útoku na centrálním náměstí v Damašku.

Použila Asadova armáda chemické zbraně? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod