Indická reklama Fordu: Kufr plný svázaných žen

Dillí - Vlnu kritiky vyvolala v Indii reklama na vůz Figo od americké automobilky Ford. Reklama nabízí pohled do kufru vozidla, v němž se nachází tři ženy se svázanýma rukama a roubíky v ústech. Indií přitom v minulých měsících otřáslo několik případů znásilnění žen. Ochránci lidských práv amerického výrobce kritizují, že takovou reklamou podkopává úsilí indické vlády omezit rostoucí počet sexuálních útoků na ženy. Ford se od reklamní kampaně distancoval.

Reklama podle serveru britského listu The Daily Telegraph vznikla v indické reklamní agentuře JWT. Na internetu se objevila nedlouho poté, co indický parlament schválil zákon, který zavádí tvrdší tresty. Pachatelům nyní hrozí i trest smrti za hromadné znásilnění a sexuální útoky, které skončí trvalým poškozením zdraví oběti nebo její smrtí.

Obrázek kromě tří spoutaných vnadných žen zachycuje i kontroverzního italského expremiéra Silvia Berlusconiho, který v současnosti stojí před soudem kvůli sexuálnímu skandálu s mladou marockou tanečnicí Ruby. Politik se v reklamě otáčí z místa spolujezdce a na prstech ukazuje písmeno „V“, zatímco průvodní text po obrázkem praví: „Nechejte obavy za sebou s mimořádně velkým zavazadlovým prostorem vozu Figo“.  

Reklama po zveřejnění vyvolala nespokojené reakce skupin na ochranu práv žen. Členové těchto skupin automobilku viní z necitlivého načasování a sexistického pohledu, který ženu přirovnává k zavazadlu. Reklamu kritizovala také bývalá náměstkyně z Berlusconiho někdejšího kabinetu Daniele Santancheová. Zachycovat ženy jako vězně v autě je podle ní „stupidní“.

Násilí na ženách se stalo v posledních týdnech v indické společnosti vážným problémem. Rozhořčení veřejnosti vyvolalo prosincové znásilnění a vražda studentky v autobusu v Dillí.

Vydáno pod