Rusko provedlo další razii proti „zahraničním agentům“

Moskva - Ruská prokuratura a finanční policie provedly nečekanou prověrku moskevské pobočky mezinárodní organizace Amnesty International i sídel jiných organizací hájících lidská práva. Jde o další ze série akcí proti nevládním institucím dotovaným ze zahraničí. Podle kritiků režimu prezidenta Vladimira Putina jde o novou vlnu pronásledování organizací, které jsou vládě nepříjemné.

Úředníky doprovázel štáb státní televize NTV, kterou Kreml často využívá k diskreditaci opozice. Agresivní kampaň například loni NTV rozpoutala proti organizátorům masových demonstrací, jež vyvolalo znovuzvolení Vladimira Putina prezidentem.

„Zahraniční agenti“ pod dozorem

Ruský parlament přijal loni v listopadu zákon, který podřizuje zpřísněnému režimu všechny organizace přijímající peněžní dary z ciziny. Ukládá jim například veřejně se označovat jako „zahraniční agent“ a předkládat ruským úřadům častěji než ostatní ke kontrole výkazy o hospodaření.

Kreml právní předpis obhajuje tvrzením, že tak brání výzvědné činnosti různých skupin pro vlády jiných zemí. Už minulý týden zahájila prokuratura podobné prověrky v jiných nevládních organizacích, z nichž nemalá část se hlásí k opozici či sdružuje kritiky nynější politiky Kremlu. Terčem se stalo i hnutí Memorial, které patří k nejstarším a nejrespektovanějším skupinám hájícím lidská práva v Rusku. „Je to určitý způsob pronásledování,“ řekl k akci úřadů ruský ředitel Amnesty International Sergej Nikitin. „Tato inspekce nebyla plánovaná.“

Amnesty International minulý pátek prohlásila, že tyto akce, které zahrnují kontroly od daňových přiznání až po respektování protipožárních předpisů, „posilují atmosféru ohrožení občanské společnosti“ v Rusku.

Úředníci doprovázení štábem televize NTV dnes rovněž navštívili hnutí Za lidská práva. Jeho šéf Lev Ponomarjov zaslal moskevské prokuratuře stížnost kvůli nezákonnosti prohledání sídla organizace, protože nebyly předloženy žádné důkazy, že by hnutí jakkoli porušilo zákony.