Čínský prezident v Africe: jednání BRICS, stavby a investice

Dáresalám - Nový čínský prezident Si Ťin-pching je na návštěvě Afriky. V rámci svého prvního zahraničního turné se tam vydal hned z Ruska a vedle Tanzanie se chystá navštívit ještě Kongo a Jihoafrickou republiku. Prezident hovořil o významu, který má africký kontinent pro Čínu, kritici ale poukazují spíš na ekonomické zájmy, které má Čína v oblasti, a hovoří o novodobém kolonialismu.

Cestu po Africe zahájil Si v tanzanské metropoli Dáresalámu, kde má čínská delegace mimo jiné jednat o investicích do výstavby přístavu propojujícího Asii s Afrikou. „Ani jedna strana nevnucuje té druhé svůj pohled,“ prohlásil Si na úvod své africké cesty a vyzval mezinárodní společenství, aby respektovalo africkou nezávislost a důstojnost. Připomněl, že vzájemná obchodní výměna mezi Afrikou a Čínou loni dosáhla 200 miliard dolarů (skoro čtyři biliony korun).

Respektuje nezávislost Afriky stejně jako my 

Si Ťin-pching vyzval svět, aby následoval příklad Číny a respektoval nezávislost a důstojnost afrického kontinentu. Čínu s Afrikou podle něj pojí upřímné přátelství založené na vztahu rovnocenných partnerů. „Žádná ze stran se nesnaží vnucovat vlastní názor té druhé. Afrika patří Afričanům. Při rozvoji vztahů s Afrikou země musejí respektovat její nezávislost a zachovat její důstojnost. Čína trvá na principu rovnosti mezi státy bez ohledu na jejich velikost, sílu a bohatství. Čína brání spravedlnost, je proti pronásledování malých, proti nadvládě silných nad slabými a proti utiskování chudých bohatými,“ tvrdil Si.

„Africké země by se měly probudit z románků s Čínou do reality“

Čínské aktivity na africkém kontinentu ale občas vyvolávají poznámky o neokolonialismu. „Africké země by se měly probudit z románků s Čínou do reality,“ citovala britská zpravodajská stanice BBC ředitele nigerijské centrální banky Lamida Sanusiho. Ten v jednání Číny vidí vykořisťovatelské praktiky známé z koloniální éry.

Čínské firmy v Africe masivně investují zejména do těžby ropy a dalších nerostných surovin, o něž má rostoucí čínská ekonomika čím dál větší zájem. Číňané také v tomto světadílu budují dopravní infrastrukturu, ale i přehrady či nemocnice.

Nový přístav spojí Asii s Afrikou

Během návštěvy čínského prezidenta v Tanzanii by obě strany měly hovořit o největším společném projektu - výstavbě přístavu Bagamoyo. Ten by měl sloužit pro spojení Asie s východní Afrikou. Velvyslanec Tanzanie v Číně potvrdil listu Financial Times (FT), že se na výstavbě bude podílet čínská státní firma.

Tanzanie v posledních letech odkryla několik ložisek zemního plynu. Čína podle FT překvapila svět nabídkou zbudovat více než 500 kilometrů dlouhý plynovod z nalezišť na jihu země až do přístavu v metropoli Dáresalám, ačkoli není jisté, kolik plynu bude ze země proudit.

Návštěva Tanzanie je z čínského pohledu symbolická: železnice z Tanzanie do Zambie byla v roce 1970 první čínskou investicí do africké infrastruktury. „Afrika je pro čínské ministerstvo zahraničí stále důležitější. Chceme posílit spolupráci s rozvojovými zeměmi, to je naše hlavní strategie,“ prohlásil představitel čínského ministerstva.

V JAR se v úterý a ve středu čínský prezident zúčastní pátého summitu seskupení pěti velkých a dynamicky rostoucích zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika).

Vydáno pod