V Kolumbii se rozzuřili býci: Dva mrtví, patnáct zraněných

Bogotá - Dva lidé zemřeli a nejméně patnáct se zranilo při býčích zápasech na severu Kolumbie. Šestačtyřicetiletému muži býk propíchl srdce, druhý nešťastník podlehl zraněním v nemocnici. Aktivisté za práva zvířat se v Kolumbii snaží koridu zakázat. Zatím se jim ale nedaří, v zemi se stále jedná o oblíbenou zábavu.

Korida je součástí kulturních tradic kolumbijského venkova, ústavní soud ji proto před téměř třemi lety odmítl zakázat - navzdory požadavku jejích odpůrců. Tématem koridy se ústavní soud třetí nejpočetnější španělsky mluvící země (po Mexiku a Španělsku) zabýval už v roce 2005; tehdy připomněl, jak důležité byly býčí zápasy pro tvorbu umělců, jako byli malíři Francisca Goya a Pablo Picasso, básník García Lorca nebo držitel Nobelovy ceny za literaturu Ernest Heminway.

Tragédie na koridě
Zdroj: ČT24

Kolumbie není první zemí v moderních dějinách, kde právní postavení koridy řeší soud či zákonodárci. Nacionalisté spolu s odpůrci koridy prosadili její zákaz před dvěma lety například v Katalánsku, na Kanárských ostrovech omezení platí již od roku 1991.

Vydáno pod