Berezovskij se nejspíš oběsil, ale ještě se uvidí

Londýn – Ruský miliardář Boris Berezovskij se zřejmě oběsil a před jeho smrtí nejspíše nedošlo k boji. Vyplývá to z opatrně formulované zprávy britské policie, která nicméně pokračuje v pátrání na místě události a tělo podrobí dalším testům, včetně toxikologických a histologických. Na jejich výsledky bude nutné počkat několik týdnů.

Sedmašedesátiletý Berezovskij žil dlouhodobě v Británii, protože doma v Rusku mu hrozilo vězení. Velký kritik prezidenta Vladimira Putina a jeden z nejbohatších Rusů byl odsouzen v nepřítomnosti k celkem 19 letům za mřížemi za rozkrádání majetku letecké společnosti Aeroflot a za údajné vytunelování automobilky Autovaz. Byl také obviněn z pokusu o státní převrat a z dalších trestných činů.

Tělo nalezl v sobotu v koupelně domu v Ascotu u Londýna tělesný strážce Berezovského. Média již dříve spekulovala o sebevraždě. Ruský oligarcha se údajně léčil na depresi a ztratil smysl života. Přišel o 100 milionů liber při rozvodu a následovala soudní prohra s jiným ruským miliardářem, majitelem fotbalové Chelsea Romanem Abramovičem. „Nedá se říct, že by z něho byl vyloženě žebrák, ale byl očividně skoro na mizině. Navíc jeho politický vliv v Rusku byl v posledních letech nulový. Opozice ho k ničemu nevyužívala a ani nekontaktovala,“ prohlásíl ruský opoziční vůdce Boris Němcov.

Smrt vyvolala desítky spekulací - Berezovskij se totiž přátelil s dalším nepřítelem Moskvy a bývalým agentem Alexandrem Litviněnkem, který v roce 2006 zemřel v Londýně na otravu radioaktivním poloniem. Podle prvních závěrů vyšetřovatelů ale nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o vraždu. Britská policie informovala, že podle výsledků pitvy „smrt odpovídá oběšení“. „Lékařský expert neobjevil známky boje,“ uvádí se v policejním prohlášení. Nicméně na definitivní závěr je ještě brzy, neboť zkoumání těla ještě neskončilo.

Kromě toho pokračuje pátrání v domě Berezovského, které zřejmě potrvá ještě několik dní. „(Policejní) kordon tam zůstane, aby ohlídal místo události, dokud nebude práce dokončena,“ řekl podle BBC jeden z detektivů. Odmítl přitom komentovat spekulace ohledně údajného nálezu šály u těla mrtvého. Poznamenal, že po dobu vyšetřování se nelze vyjadřovat k žádným věcem nalezeným v domě.

Podle redaktora ruského vydání časopisu Forbes Ilji Žeguljova, který s Berezovským hovořil den před jeho smrtí, miliardář za své největší přání označil návrat domů. Přehodnotil prý názor na Putina a údajně mu napsal dopis, v němž ho prosil, aby mu cestu domů umožnil. Kreml nyní zvažuje, že povolí pohřeb Berezovského v Rusku.

Třetí mrtvý ruský oligarcha v Británii za posledních pět let

Britská média připomínají, že v posledních pěti letech jde již o třetí záhadnou smrt oligarchů z bývalého Sovětského svazu v dané oblasti. Necelých 15 kilometrů od místa, kde našli mrtvého Berezovského, zemřel loni za podivných okolností při kondičním běhu Alexandr Perepiličnyj; 25 kilometrů odtud náhle v roce 2008 za neméně podivných okolností zemřel na infarkt Berezovského obchodní partner Badri Patarkacišvili.

Osobní strážce, který mrtvého našel, podle britských médií vypověděl, že Berezovskij byl přibližně pět hodin sám: od chvíle, kdy od něj odešel, do okamžiku, kdy jeho mrtvolu objevil v koupelně. Upřesnil, že přibližně v deset hodin dopoledne odešel vyřizovat věci, jimiž byl pověřen, a vrátil se kolem třetí hodiny odpoledne. Znepokojení v něm vyvolala tři nepřijatá volání v telefonu. Následně vyrazil zamčené dveře do koupelny a našel mrtvého. Podle něj byl Berezovskij zcela oblečen a nikde nebyla vidět žádná krev. Řekl také, že nenašel žádný dopis na rozloučenou.