Šéf středoafrických rebelů zrušil ústavu, parlament i vládu

Bangui – Hlavní město Středoafrické republiky zůstává v rukách rebelů z koalice Séléka, kteří pozastavili platnost ústavy a rozpustili parlament i vládu. Svržený prezident François Bozizé uprchl do Kamerunu a hlavou státu se prohlásil vůdce povstalců Michel Djotodia. Slíbil, že do tří let vypíše svobodné a transparentní volby. Do té doby bude vládnout prostřednictvím dekretů. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval k obnovení ústavního pořádku, převzetí moci rebely kritizovala i Africká unie.

„Považuji za nezbytné zrušit ústavu z 27. listopadu 2004 a rozpustit parlament i vládu,“ oznámil Djotodia. Kvůli přerušovaným dodávkám elektřiny se zatím ale nemohl celý národ o jeho kroku dozvědět z televizního vysílání. Situace v Bangui je stále neklidná a pokračuje rabování, lidé nevycházejí na ulici. Podle OSN ze Středoafrické republiky uprchly tisíce lidí do sousedního Kamerunu a Konga.

Rada bezpečnosti OSN neústavní převzetí moci v noci na dnešek ostře odsoudila a upozornila, že nebude váhat podniknout další kroky. Postup hnutí Séléka kritizoval mimo jiné německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Vyzval k dialogu stran, k obnovení pořádku a k ochraně obyvatel, včetně cizinců. Změny v Bangui znepokojují i Jihoafrickou republiku, jež při obraně středoafrické metropole přišla o 13 vojáků, kteří pomáhali místní armádě. Prezident JAR Jacob Zuma zdůraznil, že jeho země je proti jakémukoli převzetí moci násilím a že je připravena podpořit různé sankce proti rebelům. Kroky povstalců v pondělí odsoudilo regionální sdružení Africká unie, které Středoafrické republice pozastavilo členství. Představitelům povstalecké koalice Séléka Africká unie zakázala cestovat do zahraničí a zablokovala jejich majetek.

Ještě v pondělí vůdce rebelů tvrdil, že zachová vládu složenou z představitelů koalice Séléka, opozice a stoupenců Bozizého. Tato vláda národní jednoty vznikla v lednu po příměří mezi tehdejším prezidentem a povstalci. Ti ale vystoupili z vlády a znovu zaútočili, neboť prezident podle nich dohodu nedodržoval: nepropustil politické vězně a nezařídil zapojení povstalců do řad armády.