Silné sněžení a mráz sužují Evropu, v Maďarsku uvízly stovky kamionů

Moskva/Kyjev/Budapešť - Silné sněžení a mráz sužují Evropu. Na maďarských silnicích uvízlo kvůli sněhu více než 700 kamionů. Některé jsou i z České republiky a ze Slovenska. S důsledky nejvydatnějšího sněžení za posledních sto let bojují v Kyjevě, kde se místy zhroutila hromadná doprava a ve vedlejších ulicích se stupňují potíže s neodváženým odpadem. Sněží i v Polsku, kde za posledních pět dnů zemřelo pět lidí a rtuť teploměru v noci klesla na minus 24 stupňů Celsia. V Moskvě napadlo 80 cm nového sněhu.

Po několikadenním sněžení padl v Moskvě rekord v množství sněhové nadílky. Od začátku března v ruské metropoli napadlo 80 centimetrů sněhu, což je dvakrát více, než je v tuto roční dobu obvyklé. Moskevské komunální služby vyhlásily mimořádnou pohotovost a v provozu je neustále asi 14 tisíc speciálních strojů a zařízení k odklízení sněhu z vozovek a chodníků.  

Za posledních 24 hodin umrzl v Rusku jeden člověk, konkrétně v Čuvašské autonomní republice. Dalších 16 lidí muselo být přijato do nemocnice s omrzlinami. Od začátku zimy připravily mrazy v Rusku o život 311 lidí a zhruba 7 200 jich muselo vyhledat lékařské ošetření.

Podle meteorologů se situace v nejbližších dnech nezlepší, naopak. Na závěr týdne předpovídají další sněžení. Zároveň s tím by teploty měly vystoupat nad bod mrazu, takže hrozí náledí.  

V Maďarsku uvízly stovky řidičů, pomáhají jim charitativní organizace

Extrémní počasí, kvůli kterému musela být zavedena dopravní omezení, zablokovalo na jihozápadě Maďarska více než 700 převážně zahraničních kamionů. Úřady a charitativní organizace poskytují jídlo a teplé nápoje českým, slovenským, litevským, polským a rumunským řidičům, kteří vzhledem k přijatým opatřením nemohou od pondělí pokračovat. Pro nákladní vozy těžší než 7,5 tuny jsou v Maďarsku uzavřeny dálnice M6 a M7. Policie musela v noci na dnešek v župě Somogy zachránit 52 lidí, které cestou zaskočily kritické sněhové podmínky.   

Kyjevská ulice, 25. 3. 2013
Zdroj: Facebook/Max Kvatro

V Kyjevě napadlo nejvíc za sto let, neodváží se odpad, nejezdí MHD

S důsledky nejvydatnějšího sněžení za posledních sto let bojují v ukrajinské metropoli Kyjevě tisíce komunálních pracovníků a vojáků. Z ulic už bylo podle městské správy odstraněno 33 tisíc tun sněhu, ale neustávající záplava nových a nových vloček způsobuje velké zácpy. Místy se zhroutila hromadná doprava a ve vedlejších ulicích se stupňují potíže s neodváženým odpadem. O víkendu meteorologové očekávají oblevu, lidé se proto obávají záplav na Dněpru, který Kyjevem protéká. 

V Polsku v březnu umrzlo už 25 lidí

V Polsku přinesly nynější silné mrazy od začátku března smrt dalším 25 lidem. Letošní nezvykle tuhá zima tam podle policie připravila o život už 175 osob. Na severovýchodě země, kde za posledních pět dnů zemřelo pět lidí, se rtuť teploměru přes den pohybovala kolem minus 15 stupňů Celsia a v noci klesala na minus 24 stupňů. Měsícem s největším počtem obětí mrazů je zatím v Polsku prosinec, kdy zemřelo 62 lidí. V lednu bylo mrtvých 55.

Vydáno pod