Turisté unesení v Egyptě jsou v pořádku na svobodě

Káhira - Dvojice turistů, kterou po čtyřech dnech propustili egyptští ozbrojenci, promluvila s novináři. Únosci se o ně prý starali dobře a Norka i Izraelec jsou v pořádku. O jejich vysvobození se zasloužili vůdci beduínských kmenů, kteří zprostředkovali vyjednávání mezi úřady a ozbrojenci.

Ozbrojenci zajali dvojici turistů, která jela v autě na pobřeží Rudého moře na Sinajském poloostrově. Touto akcí si chtěli vymoci propuštění dvou svých příbuzných vězněných kvůli údajnému obchodování s drogami. Policie údajně přistoupila na revizi jejich případu.

Podle samotných turistů se k nim únosci chovali dobře, dávali jim dost jídla i pití. „Snažila jsem se soustředit na to, že to dobře dopadne. To je to jediné, co se v této situaci dá dělat. Ale je jasné, že tu bylo poměrně velké nebezpečí, že se nikdy nevrátíme,“ popisuje Ingvild Asková.

Od svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 se bezpečnostní situace na Sinaji zhoršuje. Mnoho zemí proto nedoporučuje svým občanům cesty do tohoto regionu, pokud k tomu nemají neodkladné pracovní důvody. Turistům pak radí, aby se zdržovali ve velkých letoviscích při pobřeží.

„Vyjednávání vedly čistě egyptské autority. Norsko se do toho nezapojovalo, ale denně jsme byli s egyptským systémem v kontaktu,“ říká norský ambasador v Káhiře Tor Wennesland. Únosci si prý o žádné výkupné neřekli. Žádali propuštění svých příbuzných z vězení. Policie slíbila, že případ údajného obchodování s drogami znovu otevře.

Únosy cizinců nejsou v oblasti Sinaje výjimkou. Poslední dobou se rozmáhají taky v subsaharské Africe, tam je i nadále v zajetí francouzská rodina, kterou unesli v Kamerunu. V sobotu pak po 15 měsících propustili rebelové na Filipínách australského vojáka. Jeho manželka za něj prý zaplatila téměř 100 tisíc amerických dolarů. „Prodala jsem náš majetek a dala jsem dohromady peníze. Musela jsem dát i ty, které Warren naspořil a nechtěl, abych na ně sahala, protože na nikoho jiného jsem se nemohla obrátit. Ani ostatní země nepomáhaly,“ říká manželka propuštěného vojáka Miraflor Gutangová.

Zatím neznámí únosci už dva týdny drží i dvě české dívky v Pákistánu. Úřady zatím nekontaktovali a dosud ani není jasné, kde dívky jsou nebo za co je chtějí vyměnit.

Dvojice turistů zajatých v Egyptě je v bezpečí (zdroj: ČT24)