Stočení do klubíčka luskounům nepomohlo: Zachraňovat muselo námořnictvo

Bangkok – Více než stovku ohrožených luskounů se podařilo zachránit thajskému námořnictvu. Jeho příslušníci v úterý zadrželi na řece Mekong loď, na níž se pašeráci pokusili přes Laos do Číny přepravit 104 těchto hmyzožravých nočních savců. Luskouny, kteří jsou ceněni pro svou kůži, rohovité šupiny na zádech i maso, patrně pašeráci ulovili v Malajsii nebo jižním Thajsku.

Thajsko odborníci považují za jedno z hlavních středisek pro pašování chráněných a ohrožených druhů. Místní úřady jsou pod sílícím mezinárodním tlakem, aby proti tomuto druhu kriminality zakročily. Jde především o pašování slonoviny, která přes Thajsko míří na čínský trh.

Luskouni (Pholidota) žijí ve střední a jižní Africe a v jižní Asii. Jejich nezaměnitelným rysem jsou rohovité, navzájem se překrývající šupiny a dlouhý ocas. Navzdory bezzubým čelistem se díky svému fyzickému vybavení dokáží ubránit i větším šelmám. Při ohrožení se pevně stáhnou do klubíčka. Síla stahu a pohyb šupin mohou útočníkovi rozdrtit končetiny. Na svou obranu také vystřikují páchnoucí sekret. Dožívají se v průměru 13 let. Jsou chráněni Úmluvou o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) a obchodovat s nimi je nelegální. Záliba Asijců v konzumaci vzácných druhů zvířat by mohla prý dokonce vést k jejich vyhubení.