Včely se ztrácejí kvůli vyzkratovaným mozkům

Londýn - Pesticidy, které zemědělci používají k ochraně úrody a včelstev, mohou „zkratovat“ mozek včel a ovlivnit jejich paměť a schopnosti navigace. Ty jsou přitom nezbytně nutné, aby včela dokázala najít potravu a zároveň opylovala plodiny, což je životně důležité pro lidskou produkci potravin, uvedli vědci v nové studii, kterou zveřejnil časopis Nature Communications.

Tým pozoroval mozky včel v laboratoři poté, co je vystavil neonikotinoidovým insekticidům používaným na plodiny a organofosfátům, které se někdy používají proti roztočům zamořujícím včelí úly. Po vystavení obdobným koncentracím, s jakými by se včely setkaly ve volné přírodě, okruhy pro učení v jejich mozku rychle přestaly pracovat, uvedli vědci.

„Společně tyto dvě třídy pesticidů prokázaly větší negativní dopad na včelí mozek a předpokládá se, že brání včelímu učení,“ řekl spoluautor studie Christopher Connolly z lékařského výzkumného ústavu University of Dundee.

„Opylovači vykonávají složité chování, zatímco shánějí potravu, a to od nich vyžaduje učit se a pamatovat si květinové znaky spojené s jídlem,“ dodala jeho kolegyně Geraldine Wrightová ze střediska pro chování a evoluci Newcastle University. „Narušení této významné funkce má hluboký dopad na přežití včelí kolonie, protože včely, které se nedokážou učit, nenajdou potravu.“

Včelaře v Evropě, Severní Americe i dalších částech světa znepokojuje takzvaná porucha zhroucení kolonie, tedy fenomén, při němž dospělé včely najednou zmizí z úlu. Tento jev už byl připisován roztočům, virům či plísním, pesticidům i kombinaci několika těchto faktorů.

Vydáno pod