My tě dostaneme, vyhrožuje anonym soudci v Sarkozyho případu

Bordeaux - Soudce Jean-Michel Gentil, který se zabývá případem bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, dostal do své kanceláře v Bordeaux výhrůžný dopis, v němž byla přiložena prázdná nábojnice. Podobné dopisy obdrželo i několik novinářů. Pařížská prokuratura k případu přivolala protiteroristickou jednotku. „Tohle je neakceptovatelné pro republiku a stejně tak pro zákony. Je to velmi vážná věc,“ prohlásila advokátka Anne Cadiotová-Feidtová.

Justice obvinila Sarkozyho před týdnem z nelegálního financování předvolební kampaně před šesti lety. Prostředky měl získávat od nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourtové dědičky kosmetické firmy L'Oreal; zneužil prý duševního stavu miliardářky, která v některých ohledech není svéprávná. Sarkozy vinu popírá.

Gentil se stal terčem výhrůžek už necelý týden po tom, co Sarkozyho formálně obvinil. Přímou spojitost s případem ale vyšetřovatelé nenašli. Dopis kromě nábojnice velké ráže obsahoval mimo jiné slova „osobně tě dostaneme“. Anonymní výhrůžkou se dnes začali zabývat vyšetřovatelé protiteroristické policie. Dopis sice přímo nezmínil Sarkozyho případ, konstatoval však, že Gentila vede ideologie způsobující „nenapravitelné škody“. Podobnou kritiku přitom soudce slyšel také od Sarkozyho lidí, nestrannost soudů zpochybňují i jeho političtí spojenci na francouzské pravici.

Vyšetřování financování Sarkozyho kampaně po dvou letech končí; soudce teď předá spis prokuratuře, která vypracuje obžalobu.