Bersani při pokusu sestavit vládu pohořel

Řím - Vůdce vítězné italské levice z únorových voleb Pier Luigi Bersani neuspěl s pokusem o sestavení vlády. O svém nezdaru informoval italského prezidenta Giorgia Napolitana, který ho minulý pátek vytvořením kabinetu pověřil. Prezident nyní sám zahájí nové konzultace s předáky parlamentních stran.

Bersani během šesti dnů prvního kola jednání o nové koalici nedokázal zformovat vládu s dostatečnou parlamentní podporou. Východisko z patové situace, která je důsledkem únorových voleb, je tak v nedohlednu.

Jako na možného vládního partnera se Bersani obrátil na lídra protestního Hnutí pěti hvězd Beppe Grilla, který však trval na svém dřívějším prohlášení a odmítl spolupráci se zavedenými politickými stranami. Spolupráci naopak Bersanimu nabídl expremiér Silvio Berlusconi, jehož středopravá koalice získala ve volbách druhý největší počet hlasů. Bersani však nechtěl na toto spojenectví přistoupit.

Napolitano nyní může dát vítěznému politikovi šanci pokračovat v jednání, nebo pověřit sestavením vlády někoho jiného. Jednou z možností je i vypsání nových předčasných voleb.